Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hát teljesen hülyének néznek minket? Székesfehérvár újra tüntetett

Ez a cikk több mint 5 éves.

A túlóratörvény elfogadása óta immár második alkalommal szerveztek demonstrációt Székesfehérváron. A Székesfehérvár nem hátrál! Nem kérünk a rabszolgatörvényből! elnevezésű tüntetést a Hajrá Fehérvár csoport hirdette meg.

A kezdés előtt nem sokkal már körülbelül kétszázan gyűltek össze az Országalmánál.

Fotó: Mérce

Kezdésként Kuna Károly színművész szavalta el Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című versét.

Ráczné Földi Judit DK-s önkormányzati képviselő volt az első felszólaló, aki azzal köszöntötte a tüntetőket:

„Rabszolgát akarnak belőletek csinálni!”

Elegünk van! – skandálták válaszul a tüntetők.

„Elindult valami, amit tömegek követnek, amit már nem lehet letagadni. Egy emberként figyeli Magyarország azoknak a bátor civileknek és politikusokanak a harcát, akik utcára mennek és nem adják fel a küzdelmet. Ez a harc a rabszolgatörvény, a kizsákmányolás, az Orbán-kormány brutális megszorításai ellen folyik. De ennél már többről van szó. Elég volt a diktatúrából, az intézményesített korrupcióból” – mondta Ráczné.

Hamarosan a fehérvári önkormányzat is tárgyalja a rabszolgatörvény elutasítását célzó javaslatot – emlékeztetett Földi.

Mi azért állunk itt együtt, hogy politikai hovatartozástól függetlenül véget vessünk a fideszes tatárjárásnak.

Az ellenállás folytatódik! – jelentette ki a politikus.

Majd a szocialista Dr. Márton Roland állt a mikrofon elé.

„Mindet el akarnak venni tőletek és semmit nem akarnak már hagyni nektek. Ez a Fidesz. Ebből elég” – jelentette ki.

Leépítik a városban a közszolgáltatásokat, szétverték az egészségügyet, az oktatást, a közlekedést – sorolta a problémákat a politikus, aki arra is figyelmeztetett: 6000 székesfehérvári fiatal ment már nyugatra a tarthatatlan körülmények és a kilátástalanság miatt.

Pénteken még van lehetősége a városvezetésnek, hogy döntsön: a dolgozó emberek vagy a korrupt milliárdosok pártján áll-e – utalt a szocialista politikus is a közgyűlésre, ahol az önkormányzati képviselők szavaznak majd arról, elutasítják-e saját hatáskörben a rabszolgatörvény bevezetését.

A Jobbiktól Fazakas Attila szólalt fel.

„Nagyon jól tudjuk, hogy sokkal többen lennénk, ha nem egy ilyen szar rendszerben élnénk” – kezdte beszédét.

„Harcolni fogunk egy igazságos, szabad Magyarországért” – jelentette ki, majd Wass Albertet idézett:

„Nem azért élünk, hogy dolgozzunk, hanem azért dolgozunk, hogy élhessünk.”

Fazakas hangsúlyozta, hogy számára, nemzeti jobboldaliként is fontos, hogy az ellenzéki politikusok a jelenlegi helyzetben képesek tiszteletben tartani egymást, konstruktív vitákat folytatnak és közösen lépnek fel, „szemben a kisorbánok, zsebsztálinok pökhendi rendszerével”.

Nincs jobb vagy baloldali szegénység, rabszolgatörvény, devizahitel, kiszolgáltatottság – jegyezte meg –, közösen tenni akaró magyarokként küzdünk, hogy végre véget érjen ez az őrület.

A Momentumtól Barlabás András szólalt fel, aki egy költői kérdéssel kezdett:

„Hát teljesen hülyének néznek minket?”

Barlabás ugyanis majdnem elkésett a tüntetésről, akkora dugó volt a városban.

8 év lett volna a probléma megoldására a városvezetésnek, de még soha nem volt ilyen katasztrofális a közlekedési helyzet – jegyezte meg.

„Nem vehetik el a jövőnket. Minket nem lehet elhallgattatni, nem lehet megfélemlíteni. De csak úgy győzhetőek le, ha kiszavazzuk őket a hatalomból, ha felelősségre vonjuk őket. Mi, veletek együtt, le fogjuk őket váltani! Székesfehérvár pedig ismét egy erős, nyugatos város lesz. Ki fogunk tartani!” – zárta beszédét.

A szocialista Mihályi Mónika tette fel az este nagy kérdését a tüntetőknek, miután fejet hajtott előttük, mert merték vállalni, hogy elegük van a rendszerből.

„Nekik a Gucci jár, nektek meg a pofátok, ezért fogjátok be?”

„Hát ezt nem hagyjuk!” – közölte rögvest. Mihályi szerint a maffiaállam attól tart a legjobban, hogy mindenki együttműködik.

„Ez a kormány csak az erőből ért. És az együttműködés hozza létre ezt az erőt. Igazságossá tesszük Magyarországot és élhetővé Fehérvárt” – köszönt el a tömegtől.

Szabó László (DK) arra hívta fel a figyelmet, hogy felgyorsult világunkban három év alatt akkora változások következnek be, amelyeket nem lehet előre megjósolni. És épp ezért az a három év, ameddig húzhatják a munkáltatók a túlórák kifizetését, beláthatatlan károkat is okozhat, hiszen ki tudja, hogy valóban megkapják-e így a dolgozók azt a bért, amiért tisztességesen megdolgoztak.

Szabó is kiemelte, hogy ez ellenzéki pártok mostani összefogása (ami nem valósult meg tavaly áprilisban) olyan erőt képvisel, amelyet már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Zárásként pedig hozzátette:

„Hajrá Fehérvár!”

Tóth Nóra Tímea (Jobbik) is arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénteki közgyűlésen végleg eldőlhet, a városvezetés kinek az oldalán áll a lakosságén, vagy a

Emellett arra is figyelmeztetett, hogy az ellenállás lángját tovább kell vinni, ezért arra kérte a tüntetőket, hogy minél több helyen terjesszék a tiltakozások hírét.

Zárásként a szervezők – csak hogy ne legyen vita abból, hányan voltak a tüntetésen – a szokásos telefonnal világítós performanszra is felkérték a jelenlévőket, becsléseik szerint a téren körülbelül ezren gyűltek össze (az előző megmozduláson is hasonló volt a létszám).

Fotó: Mérce

A tömeg a felszólalások előtt, alatt és után is lelkesen skandálta a már megszokott rigmusokat:

Mocskos Fidesz!, Elegünk van!, Orbán takarodj! – volt a leggyakoribb bekiabálás.

Ezután Hadházy Ákos szavait is tolmácsolták nekik, aki jelenleg éppen az MTVA épületében van Szél Bernadettel (erről itt írtunk bővebben). Hadházy üzent a fehérvári tüntetőknek:

„Sajnos van egy ügyem egy hírhamisítóval, ezért nem tudok ott lenni, de remélem, hogy a következő alkalommal találkozunk. Mert lesz következő alkalom!” – írta.

A demonstráció végén a résztvevők aláírhatták a petíciót, amelyben arra kérték a közgyűlést, hogy utasítsák el a rabszolgatörvényt, ezt a petíciót pedig kifüggesztették a Városháza ajtajára.

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Székesfehérvár a mai demonstráció után sem torpan meg, a január 19-i országos tüntetéssorozathoz egy félpályás autósblokáddal csatlakoznak, délután fél 3-kor.

A hét összes tüntetését itt szedtük listába.

Közvetítésünk az eseményről itt nézhető meg:

Címlapkép: Mérce