Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Horváth Csaba és az MSZP bejelentette fővárosi programját

Ez a cikk több mint 5 éves.

Főpolgármester-jelölti sajtótájékoztatót tartott a Magyar Szocialista Párt jelöltje, Horváth Csaba – az eseményen vele tartott Kunhalmi Ágnes, a párt választmányi elnöke, valamint Tüttő Kata, az MSZP budapesti alelnöke, melyen meghirdették a párt „Szabad Budapestet most!” című programját.

Először Horváth Csaba szólt a sajtóhoz és a választókhoz

„Nyitottság, önállóság, pénzügyi függetlenség. Ezeknek a hiányából írható le Budapest összes problémája”

– kezdte beszédét Horváth, aki elmondta, programjukat meg kívánják vitatni a néppel, adott esetben kiegészíteni, amennyiben szükséges. Mint mondta, programjuk egyben vádirat is:

„Tarlós és a Fidesz útját államosított iskolák és kórházak, építési telekként átjátszott Városliget, és tízezrével kivágott fák szegélyezik”

– emellett a jelenlegi főpolgármester véleménye szerint posztjára alkalmatlan és méltatlan, mivel nem képviseli a budapestiek érdekeit. Emlékeztetett, az elmúlt években Budapesttől több százmillió forintot vontak el,

„pedig a szabad és erős Budapest nincs pénzügyi önállóság nélkül,”

ezért minden, a városban elköltött tíz forintból egy a városban is fog maradni.

Horváth főpolgármester-jelölt elmondta, amennyiben megválasztják, meg fogja újítani Budapest közlekedését – az elkövetkező tíz évben valamennyi buszt elektromosra fogják cserélni, új villamosvonalakat építenek, emellett meghosszabbítják a metrókat – és az összes tömegközlekedési eszköz akadálymentes lesz.

„Nem a város parkjait fogjuk beépíteni,”

hanem új városi zöldfelületeket fognak létrehozni, utalt Horváth a Városliget beépítésére. A főpolgármester-jelölt programja szerint évente százezer négyzetméter zöldfelületet fognak kialakítani.

Horváth szerint a fideszes egészségügyi politikát a

„kamukoncepciók, a kórházi fertőzések, a műtéti mennyezetből aláhulló patkányok, és a szakemberek külföldre menekülése jellemzi.”

Ehhez képest az MSZP visszavenné az államosított kórházakat, mivel a párt álláspontja szerint az önkormányzat maga kíván gondoskodni a budapestiek egészségéről –

„az egészség megőrzése a cél, nem a betegellátás”,

Az MSZP-s jelölt szerint Fidesznek a tudás és a kultúra ősellensége, miközben Budapest a tudás városa, a gyerekeinknek pedig versenyképes tudásra, nyelvismeretre van szükségük,

„nem horthysta erkölcstanra, fölösleges énekórákra és más hülyeségekre.”

Horváth emlékeztetett, a Fidesz háborút indított a legszegényebb emberek ellen, rengeteg a kilakoltatás, a legelesettebb emberek, a hajléktalanok üldözése nagyobb fordulatszámot kapott.

„A szegény emberek elleni háború egyik éllovasa Tarlós István, aki ez alapján is alkalmatlan.”

Nem büntetni kell a hajléktalanokat, hanem segíteni hogy ne legyenek hajléktalanok, ne kerüljenek utcára emberek, ha pedig valaki ebben a helyzetben van, akkor segíteni kell neki kitörni ebből.

Horváth és csapata

„megállítaná a fideszes láncfűrészt”,

míg a Fidesz eddig minden lehetőséget megragadott hogy irtsák a fákat. Tízezres nagyságrendben irtották ki Budapest fáit az elmúlt években, százezrek betegednek meg a levegőszennyezés miatt. Ezzel szemben Horváthék a „jövőnek szóló üzenetként” minden jövőben születendő gyerek után el fognak ültetni egy fát, ez évi nagyjából 15.000 fa –

„egy élhető és szerethető városért”.

Ezután Kunhalmi Ágnes, a párt választmányi elnöke következett

Kunhalmi elmondta,

„2019 vízválasztó és sorsdöntő ”

év lesz: a fővárosban többségben van az ellenzék, és ahogy eddig mostanában a tüntetéseken, úgy az önkormányzati választásokon is össze kell fogniuk a  liberális, baloldali, zöld és demokratikus jobboldali szavazóknak.

Olyan új minőséget kell létrehozni, mely kiküszöböli a Fidesz buktatóit. A tét, hogy meg akarunk e fulladni öt éven belül, valamint hogy

„milyen esélye lesz egy olyan kisgyereknek mondjuk a nyolcadik kerületben, aki csak öt kilométerrel született a gazdag budai negyedtől távolabb, és máris rosszabb iskolai körülmények között kell tanulnia, hátrányokkal indul az életben.”

A politikus megemlékezett továbbá a kórházak siralmas állapotáról, a hajléktalanság egyre súlyosabb problémájáról, valamint a főváros – szerinte – kritikán aluli köztisztasági és közegészségügyi állapotáról is, Horváthhoz hasonlóan felemlegetve a városban tenyésző patkányokat (a Deákon és a Nyugatiban).

Kitért ezután még egyszer az összefogás fontosságára, mint mondta,

„egységben az erő”,

tehát a pártoknak összefogva kell cselekedniük, és be kell pótolniuk az elmúlt nyolc évben elmulasztott együttműködést. Emellett a másik fontos elv, hogy

„egy az egy ellen”

vagyis mindenhol egy jelöltnek kell a Fidesszel szemben felállnia.

Kunhalmi ezután kifejtette, Horváth Csaba az egyik legszívósabb és legkitartóbb politikus akit ismer, aki volt már fent is és lent is – az elszántsága pedig jelen helyzetben az egyik legfontosabb erény.

Majd jött Tüttő Kata, a párt budapesti alelnöke

Tüttő arról beszélt, Budapest az otthona, és ő olyan városban szeretne élni, ahol előbb épül játszótér és sportpálya, mint miniszterelnöki iroda, és ahol nem a látszóbeton és a hatalmas épületek, hanem a parkok a város díszei.

A budapesti alelnök beszélt arról is, olyan várost tartana megfelelőnek, ahol

„a körzeti iskola a legjobb iskola. Mert a körzeti iskola az, ami megadja a legjobb tudást, amivel boldogulhatnak a gyerekeink.”

Az kell, hogy ez a város a gyerekeink otthona is legyen. Tüttő szóvá tette, hogy Budapesten ma a keresetekhez képest drágább kifizetni egy lakás bérleti díját, mint Berlinben vagy Bécsben.

Emiatt szükség van egy olyan szociális ellátórendszerre és lakásprogramra, ami megfizethető lakhatást ad – és olyan jelöltre van szükség, aki ezt a változást meghozza, ez pedig véleménye szerint Horváth Csaba.

A teljes sajtótájékoztatót itt lehet megnézni: