Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az államtitkár kiszűrné azokat a civil szervezeteket, amelyekkel nem ért egyet

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az ECHO TV Jó reggelt! című műsorának hétfői adásában beszélt a Bethlen Gábor Alapról.

A Bethlen Gábor Alapból a civil szervezetek pályázhatnak támogatásra, amiről a kormány dönt. Az összevont pályázatokat január 16-a és február 15-e között, az egyszerűsített pályázatokat pedig február 15-e és március 15-e között lehet leadni. A kormány közel 20 ezer pályázatot vár majd.

A műsorvezető megkérdezte az államtitkárt arról is, hogy hogyan szűri ki a kormány az álcivil szervezeteket a támogatottak közül? Erre az alábbi választ adta Szalay:

Igyekszünk kiszűrni minden olyan szervezetet, amelyről úgy gondoljuk, nem végez hasznos munkát, hanem alapvetően olyan politikai célokat kíván megvalósítani, amelyekkel nem értünk egyet.

Eszerint a kormány megpróbálja kiszűrni az olyan szervezeteket a pályázati nyertesek közül, akikkel nem értenek egyet. Pedig a pályázati keret, amire most pályázni lehet, a fel nem használt egy százalékokból tevődik össze, és állami pénz, nem a kormánypárt magánpénze. Állami pénzek eloszlatásánál pedig a politikai szimpátiának nem lenne szabad, hogy döntő szerepe legyen.

A pályázatokat egyébként a Nemzeti Együttműködési Alap bírálja el, amelynek tanácsát Csizmadia László, a Békemeneteket is szervező CÖF elnöke vezeti.

Címlapkép: echo tv