Hétfőn két reptéren sztrájkolnak a biztonsági dolgozók Berlinben

A németországi szolgáltató szektor szakszervezeti szövetsége (Verdi) 20 eurós bruttó órabért próbál kiharcolni az utasok, a poggyász, a teherszállító járatok rakománya és a légitársaságok személyzete ellenőrzését végző cégek dolgozóinak.

Ebből a célból két berlini repülőtéren, a Schönefelden és a Tegelen is sztrájkolnak hétfő reggel 5:00-8:45 között, ezalatt az  utasbiztonsági  dolgozók munkabeszüntetése összesen mintegy 80 járatot érint, ezek közül sokat az érintett társaságok már vasárnap előre töröltek.

Az érintett munkáltatókat tömörítő szervezettel, a BDLS-szel (Bundesverband der Luftsicherheitsunternehmen) eddig négy fordulóban próbáltak dűlőre jutni a munkavállalókat képviselő szakszervezeti megbízottak, eddig sikertelenül.

A munkáltatói szövetség eddigi legnagyobb ajánlata 2 százalékos béremelés lett volna, ezt azonban a Verdi elutasítja, ezért a következő, január 23-i tárgyalás előtt figyelmeztető sztrájkba hívták az érintett dolgozókat.

A szakszervezet szerint a bérkövetelések mintegy 23 ezer dolgozót érintenek.

A munkabeszüntetés miatt a Ryanair légitársaság Schönefeldről Budapestre közlekedő, FR 196 jelzésű járatát, amely hétfőn, 7:25-kor indult volna, törölték.

Forrás: MTI
Címlapkép: Kép: peakpx.com
Olvass tovább!