Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Íme a lista: Budapesten, vidéken és az óceán túloldalán is lesznek holnap tüntetések

Ez a cikk több mint 5 éves.

Erősen kezdődik 2019 januárja: tegnap Szegeden többezren tüntettek a rabszolgatörvény ellen, ma Gödöllőn, Pécsen és Szombathelyen is lesznek demonstrációk, illetve több útlezárás is (Pápán, Kapuváron, Szombathelyen és Csornán), holnap pedig igazi dömpingje lesz a tiltakozásoknak.

Kezdjük a vidéki demonstrációkkal, megmozdulásokkal:

  • Tatán 11.20-kor kezdődik a gyülekezés a Momentum szervezésében, innen vonatoznak a budapesti tüntetésre a resztvevők.
  • Esztergomból is indul hasonló közös vonatozás, itt 11.40-kor lesz a találkozó.
  • Tapolcán 14 órától a Magyar Kétfarkú Kutyapárt demonstrál, „a rabszolgatörvény ellen és mellett”.
  • Komló sem kér a rabszolgatörvényből! – és erről 15 órakor tanúbizonyságot is tesznek a Zrínyi téren, szintén a Momentum szervezésében.
  • Szolnokon is 15 órakor kezdődik a rabszolgatörvény elleni tiltakozás, amelyet a Szolnoki Többség csoport hirdetett meg.
  • Cegléden 15.30-kor kezdődne a Kutyapárt Utószilveszteri hálaadó tüntetése – csakhogy azt a rendőrség nem engedélyezte (erről itt írtunk tegnap). Az MKKP ugyan jelezte, hogy fellebbeznek a döntés ellen, egyelőre azonban kérdéses, meg tudják-e tartani a rendezvényt.
  • Hódmezővásárhelyen 15.45-kor kezdődik a rabszolgatörvény elleni demonstráció.
  • Kósa távozzon, nem kérünk a rabszolgatörvényből! – ez pedig már Debrecen tüntetése, ami 18 órakor kezdődik, a Mi vagyunk Debrecen csoport szervezésében, ugyanekkor, ugyanitt a Momentum is toboroz.
  • Békéscsabán 18 órakor pedig a propaganda ellen tüntetnek majd, a Momentum hirdette meg az eseményt, Helló BEOL! címmel.
  • És miközben tüntetések zajlanak országszerte, a szakszervezetek sem állnak le, a maiak után holnapra is terveznek útzárat, méghozzá Nyíregyházán, reggel 8 és 11 óra között, több szakszervezet és ellenzéki párt részvételével.

Térjünk át Budapestre, ahol szintén meglehetősen sok minden történik majd holnap.

Délelőtt 10 órakor Álljon meg az Oktogon! címmel kezdődik piknik és buli az Oktogonon, molinókészítéssel, beszélgetésekkel, az ellenzék 5 pontjának ismertetésével.

13.30-kor a Hallgatói Szakszervezet a Nagy Imre szobor egykori helyén kezd akcióba a munkás-diák szolidaritás jegyében, itt többek közt Tamás Gáspár Miklós és Eörsi László is, majd a Diák Blokk az Oktogonhoz vonul, ahol csatlakoznak a nagy tüntetés vonulóihoz.

Eközben 13 órakor már a Hősök terén is elkezdődik a gyülekezés, Hadházy Ákos már ekkortól gyűjti az aláírásokat az Európai Ügyészséghez való csatlakozáshoz.

14 órakor pedig Budapesten is elkezdődik az Országos tüntetés a rabszolgatörvények ellen, szakszervezetek, ellenzéki pártok és civilek szervezésében. A demonstráció résztvevői a Hősök terétől a Kossuth térig vonulnak majd, ahol több beszéd is elhangzik.

Az ellenzéki pártok közül többen közös gyülekezőt hirdettek meg az esemény elé, a Párbeszéd 13.30-kor, az MSZP 13.45-kor, a DK 14 órakor várja szimpatizánsait.

Zalaegerszegen 16 órától élőben lehet majd követni a budapesti tüntetést.

Estére egyelőre a Yellow West HUN csoport hirdetett megmozdulást, 19 órára, a Margit hídhoz.

És akkor tekintsünk az ország határain túlra:

Lesz holnap szimpátiatüntetés Linzben és Londonban, és demonstráció Dublinban, helyi idő szerint 14 órakor, Túlóra határok nélkül címmel.

New Yorkban is hasonló címmel szerveznek megmozdulást, helyi idő szerint 18 órakor, és ugyanígy Torontóban is kiállnak a rabszolgatörvények ellen.

Bernben pedig január 7-én már második alkalommal túlóráznak a túlóratörvény miatt a kint élő magyarok.

A Mérce – ahogy eddig is – holnap percről percre tudósít majd az eseményekről, illetve a Facebookon élőben is követjük a tüntetéseket.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs