Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem engedélyezi a rendőrség a Kutya Párt szombati ceglédi tüntetését

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) szombatra „Utószilveszteri hálaadó tüntetést” szervez Cegléden – vagyis szervezne, ha a rendőrség engedélyezné.

A párt által ma közzétett rendőrségi dokumentumok szerint szombatra „Kiállás a kormány politikája mellett, MKKP népszerűsítése, aláírásgyűjtés az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért” címmel jelentett be rendezvényt, amit a rendőrség visszautasított, méghozzá azzal az indoklással, hogy a hatóság álláspontja szerint a bejelentett rendezvény nem tartozik a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá.

Nemrég hasonló helyzetbe került a Kutya Párt Ajkán is, ám ott fellebbezését követően elsőfokon elvetette a Fővárosi Törvényszék az ajkai rendőrkapitányság érvelését, mely szerint csak területhasználati díj ellenében gyűjthetett volna aláírást.

Hasonlóan a mostani esethez, arra hivatkozott a rendőrség, hogy az aláírásgyűjtés nem a gyülekezési, hanem a közterületi rendtartási törvény hatálya alá tartozik,

az elsőfokú ítélet szerint azonban a standolás, aláírásgyűjtés a gyülekezési törvény, és nem a közterületi törvény alá tartozik, tehát ingyen be lehet jelenteni, és pénzt sem kérhetnek érte, még akkor sem ha hosszabb időre szól a bejelentés.

A Pest Megyei Rendőr-Főkapitányság Rendőri Kapitánysága azonban most a követezőkkel érvel:

„A konkrét bejelentésből megállapítható, hogy a bejelentő, illetve az általa képviselt szervezet szórólapozást, aláírásgyűjtést tart a megadott helyszínen, a rendezvény programja párt népszerűsítésére szolgáló szórólapozásra és az aláírásgyűjtésre irányul, amely összességében értékelve nem fedi a Gytv. 2. §-ának (1) bekezdését.”

Illetve az alapvető jogok biztosát is idézi.

Az alapvető jogok biztosa az AJB-2014/2013. számú eljárásában kifejtette, hogy:

 „amennyiben az adott helyen, egyszerre tartózkodó személyeket, az adott kérdésben való véleménynyilvánítás célja nem köti össze, magatartásuk nem tekinthető gyülekezésnek. Ennek megfelelően annak ellenére, hogy valamilyen kommunikációs elem megjelenik nem tekinthető gyülekezésnek, ha…egy
információs pult, esetleg szórólapot osztó személyek körül összeverődik a tömeg, és az ott tartózkodók adott esetben hangosan fejtik ki a kérdéssel kapcsolatos – akár ellentétes, akár egyetértő – álláspontjukat.”

–írják. A párt bejelntésében azonban a „kiállás a kormány politikája mellett” is szerepel, ami kimeríti azt a feltételt, mely szerint a résztvevőket összeköti az adott kérdésben való véleménynyilvánítás célja (vagyis tüntetnek), ezzel pedig másodszor is elbukik a rendőrség érvelése.

Az MKKP bár azt írja, a rendőrség „megtiltotta” a szombati tüntetést, valójában csak visszautasította. A párt fellebbezett a visszautasított bejelentés miatt, de ahogy írják, kérdéses, hogy még időben meg tudják-e nyerni, az idő ugyanis elég szűkös.