Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Háború sújtotta országokról emlékezett meg Budapesten a fáklyás békemenet

Ez a cikk több mint 5 éves.

A háború sújtotta országok névtábláival vonulnak a budapesti Szent Egyed (Sant’Egidio) katolikus közösség és a Fiatalok a Békéért mozgalom közös, a béke világnapja alkalmából tartott fáklyás felvonulásának résztvevŐi a fŐvárosi Váci utcában 2019. január 1-jén. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

1968 óta január elseje a béke világnapja, amelyet VI. Pál pápa kezdeményezésére ünneplünk minden év első napján. Kezdetben katolikus ünnep volt, ám 2000 január elsejétől az ENSZ felvetésére világi ünnepként is tartanak békevilágnapot.

A Szent Egyed közösség világszerte tart az év első napján fáklyás felvonulásokat, amelyek arra hívják fel az embereket, hogy lépjenek ki otthonaikból és emlékezzenek meg háborúban szenvedő országokról.

Idén Budapesten a Salkaházi Sára-emléktáblától indult a menet, amelynek résztvevői háború sújtotta országok neveit viselő táblákkal vonultak, egészen az Egyetemi templomig.

Ahogy minden évben, a Szent Egyed közösség idén is kiáltványt fogalmazott meg, amelyben kapcsolódtak Ferenc pápa béke világnapi üzenetéhez is. A pápa idén „A migránsok és a menekültek: békét kereső nők és férfiak” címmel adta ki üzenetét, a kiáltvány pedig a következő szavakkal zárult:

„Ma, január 1-én a békének ezzel a lépésével kezdjünk meg itt is, ahogyan a világ megannyi pontján, egy munkával, barátsággal és reménnyel teli új esztendőt. Ezt kérik tőlünk mindazok, akik emberhez méltó életet keresnek; akik a háborúk és az erőszak elől menekülnek; de azok a szegények is, akik városainkban élnek; és velük együtt azok, akik egy igazabb és emberibb világra vágynak. Legyen béke az egész földön!”

A fáklyás békemenetről bővebb beszámoló a Magyar Kurír oldalán olvasható.
Címlapkép: MTI/Mohai Balázs