Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy lengyel bíróság szerint sérti a lengyeleket egy Holokausztról szóló német sorozat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bocsánatot kell kérnie a ZDF német televíziónak, amiért a II. világháborús lengyel ellenállási mozgalom tagjait a lengyel bíróság szerint antiszemitaként mutatta be egy sorozatában. A bocsánatkérést a ZDF-en és a lengyel köztévében is meg kellene jelentetni, és a sorozatot innen csak egy olyan közleménnyel együtt lehetne vetíteni, amely kimondja, hogy a lengyelek segítették a zsidókat a II. világháború alatt.

Az Unsere Mütter, unsere Väter (magyarul Generációk háborúja címen futott) című minisorozat kapcsán a krakkói bíróság azt kifogásolta, hogy a Honi Hadsereg (Armia Krajowa) tagjait nem a valóságnak megfelelően, erőszakos nacionalistákként és antiszemitákként ábrázolta. A német második világháborús menekültek sorsával foglalkozó sorozat Lengyelországban nagy felháborodást váltott ki, jobboldali politikusok „német propagandaként” utaltak a filmre.

Korábban Lengyelország berlini követsége hivatalosan is tiltakozott, szerintük a lengyelek igazságtalannak és sértőnek érzik „a sorozat által a lengyelekről és a német megszállással szembeni lengyel ellenállásról alkotott képet”. Jerzy Migranski nagykövet szerint a sorozat „úgy állítja be a Honi Hadsereget és a lengyelek többségét, mint akik antiszemitizmusukban alig különböztek a német náciktól”.

Jan T Gross a „lengyel nemzet ellensége”
Nem ez az első eset, hogy a kormányzó lengyel jobboldali Jog és Igazságosság Pártja (PiS) lecsap azokra, akik szerintük „rossz hírét keltik a lengyeleknek.” A leghíresebb eset egy amerikai történészhez, Jan T. Grosshoz, a Princeton Egyetem professzorához kötődik, akinek 1994-es könyve (Szomszédok) Jedwabne falu történeti vizsgálata után jutott arra következtetésre, hogy a falu zsidóságát a lengyelek ölték meg, nem a megszálló nácik.
A történésztől a jobboldali kormány 2015 végén nemcsak állami kitüntetését kobozta el, de újraindította vele szemben a bűnvádi eljárást is. Az ügyészség ugyan ezidáig nem gyűjtött elég bizonyítékot a kutató ellen, de a rendőrségi munka elvileg még ma is folyik.

A pert a Honi Hadsereg veteránegyesületének segítségével indította Zbigniew Radłowski, aki lengyel ellenállóként Auschwitz-Birkenaut is megjárta. A felperes szerint a sorozat a Honi Hadsereg volt tagjainak nemzeti identitáshoz, nemzeti büszkeséghez, méltósághoz és a gyűlöletbeszédtől való védelemhez való jogát is megsértette.

Szerintük a sorozat a Honi Hadsereg tagjait úgy mutatta be mint akik felelősek zsidók ellen elkövetett bűnökért, németeket a világháború áldozataiként ábrázolt. Radłowski úgy fogalmazott, szerinte a sorozat célja az volt, hogy a Holokausztért legalább részben a lengyelekre toljék a felelősséget.

A felperesek azt követelték, hogy minden sorozatot vetítő csatornán kérjenek elnézést a készítők, és azt, hogy vetítések előtt tegyenek közzé egy nyilatkozatot, amely szerint a német az egyetlen nemzet, amely felelős a Holokausztért.

A bíróság most úgy döntött, Radłowski számára körülbelül 5000 eurót kell fizetnie a filmet gyártó UFA-nak, emellett személyes bocsánatkérésre is kötelezték őket. A ZDF-en és a lengyel köztévében is meg kell jelentetni egy bocsánatkérést, és a sorozatot innen csak egy olyan közleménnyel együtt lehet vetíteni, amely kimondja, hogy a lengyelek segítették a zsidókat a II. világháború alatt.

A ZDF közleménye szerint az ítélet ellen fellebbezni fognak, szerintük a lengyel bíróság nem vette kellő súllyal figyelembe a művészi szabadság elvét. Arra is utalnak, hogy a film készítése során különös figyelmet fordítottak a karakerek sokszínűségére. A filmben több olyan figura szerepel, akik menekülő zsidók életének megmentéséért kockáztatják biztonságukat.

Lengyelországban a Holokauszttal kapcsolatos felelősség témája folyamatosan napirenden van. A kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság párti többség egy olyan törvényt fogadott el, amely büntethetővé teszi, ha valaki a náci német Harmadik Birodalom bűntetteiben való bűnrészességgel vádolja a a lengyel nemzetet vagy a lengyel államot, sőt azt is, ha „kirívóan csökkentik” a valódi elkövetők felelősségét. Júniusban aztán enyhítették a jogszabályt: a jogsértés immár nem bűncselekmény és nem juthat senki „a lengyel nemzet felelősségének” emlegetéséért börtönbe.

(Spiegel, thenews.pl)