Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szombaton a Balaton és a Temze partján is tiltakoznak a rabszolgatörvény ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az ünnepek között sem áll meg a munka törvénykönyvének december 12-én botrányos körülmények között elfogadott módosítása után elinduló tüntetéssorozat, amely most már most már amellett, hogy egyértelműen országos méreteket öltött, a külföldön élő magyarok köreiben is egyre nagyobb hullámokat ver.

Szombaton mind idehaza, mind külhonban lesznek demonstrációk: Keszthelyen és Londonban is utcára vonulnak a rabszolgatörvény ellenében.

A Zala megyei városban délután 16 órakor gyülekeznek majd a tüntetők, hogy aztán közös fáklyás sétára induljanak, amely a Vásár tértől a Szalasztó utca és a Kossuth utca érintésével érkezik majd meg a Fő térre, ahol beszédeket is mondanak a tiltakozó szervezetek képviselői. Az esemény szakszervezetek, érdekvédők és ellenzéki pártok közös demonstrációja lesz.

A tüntetésre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is tett külön felhívást, amelyben kiemelik a szakszervezeti összefogás fontosságát, ezen belül a december 19-én létrejött, 16 érdekvédő szervezetből álló sztrájkelőkészítő-bizottság szerepét:

„Történelmi esemény, hogy három konföderáció tizenhárom szakszervezete nem egyetlen tüntetésre fogott össze, hanem létrehozott egy bizottságot, amelyben országos szinten tudják megszervezni a közös fellépést”-

– írják.

Ha újabb – elsősorban vidéki – demonstrációkról szereztek tudomást, küldjétek be az [email protected] e-mail címre, és arról is tudósítunk!

Nem tétlenkednek ma a Londonban élő magyarok sem, akik a magyar nagykövetség után a rabszolgatörvény egyik legnagyobb potenciális haszonélvezőjének, a BMW-nek a Mayfair városrészben található kiemelt áruházához is ellátogatnak majd. Ahogyan az a brit fővárosban magyar idő szerint 13 órakor kezdődő a demonstráció elnevezésében is benne van, a tüntetés alapvetően egy lufis felvonulás lesz, amelyen fehér léggömbökre írják majd fel az „O1G” feliratot, ezekkel vonulnak majd az utcán.

A lufiknál azonban nem áll meg a londoni tüntetők tudománya: amellett, hogy az utcán tartózkodóknak és az esemény iránt érdeklődnek elmagyarázzák a jelenlegi magyarországi szituációt, kontextusba helyezik számukra a felvonulást, egy levelet is írtak a BMW vezetőinek, amelyet hangosan felolvasnak angolul és magyarul is, majd átadják azt a mayfairi üzlet vezetőinek. Ebben azt kérik többek között az illetékesektől, hogy „ne nyomják a kormányt, mert a propaganda így is tönkreteszi az embereket mentálisan és megosztja a közösségünket”. További arra is felhívják őket, hogy

„.[..]amennyiben több munkát szeretnének kérni a magyaroktól, kezdjenek el egyeztetni először a szakszervezetekkel. Mi szeretnénk dolgozni és olyan megegyezést kell keresni, ami mindkét félnek jó.
Megkérjük őket, hogy emeljék a magyar munkások bérét, amely így is messze elmarad az európai átlagtól.”

A szombati akciókat követően mind a magyarországi, mind a külföldi rabszolgatörvény-ellenes tüntetések várhatóan az új évben folytatódnak újult erővel.

Az elmúlt két hét tüntetéseit a Mérce közelről követte, tudósításainkat, beharangozóinkat és elemzéseinket itt olvashatod.