Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rég volt ekkora tüntetés Keszthelyen, a londoni magyarok a BMW székháza elé vonultak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Rövid bejgliszünet után ma délután folytatódott a rabszolgatörvény elleni tiltakozási hullám. Ma délután Keszthelyen és Londonban tüntettek a dolgozók kiszolgáltatása és az önkényes kormányzás ellen.

Keszthelyen 100-150 ember gyülekezett a Vásár téren, a tiltakozók innen vonultak fáklyákkal a Fő térre. A megmozdulást szakszervezetek (Pedagógusok Demokatikus Szakszervezete, Vasas Szakszervezeti Szövetség), pártok (DK, Momentum, MSZP, Jobbik, illetve volt együttesek), és egy helyi civil szervezet közösen kezdeményezte.

TÜNTETÉS KESZTHELYEN, HUNVALD GYÖRGY FELVÉTELE

Keszthelyen ez már a második tiltakozás volt a rabszolgatörvény ellen, a PDSZ és a Vasas szakszervezet a múlt héten félpályás útlezárással tiltakozott a túlóratörvény ellen.

Kovács Viktória, a DK helyi képviselője, a tüntetés egyik szervezője és szónoka a Mércének elmondta, hogy a túlóratörvény elleni tiltakozás rendkívüli jelentőségű a város számára:

a rossz munkalehetőségek és munkakörülmények miatt fokozódó elvándorlás nagyon érzékenyen érinti a 20 ezres várost: 4 év alatt 1300-zal csökkent az aktív korúak száma.

Az önkormányzati képviselő szerint a munkaerőhiány az önkormányzat működésére is kihat: egy önkormányzati ülésen nemrég arról próbálták meggyőzni az ellenzéki képviselők a Fideszt, hogy az önkormányzat által dolgoztatott egyetlen informatikus hosszútávon képtelen lesz egyedül elvégezni a munkát, akármennyit is túlóráztatják.

A tüntetés felszólalói és a megjelentek a rabszolgatörvény mellett a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt és a kormányzás önkényes módját, az egyeztetéseket mellőző kormányzást kárhoztatták.

Az ország más városaihoz képest kiemelt figyelmet kapott a tüntetésen a lakástakarék kasszák önkényes ellehetetlenítése is, a témáért ugyanis Bánki Erik mellett Manninger Jenő, Zala megye 2. választókerületének fideszes képviselője felelt a Fideszben.

Kovácshoz hasonlóan a tüntetés PDSZ-es felszólalója, Rónaky Attila is hangsúlyozta, hogy ennyi ember nem gyakran gyűlik össze a városban, a rendezvényen sok gyermekes család is megjelent, és érkeztek Zalaegerszegről is. Kovács elmondta, az ő közéleti aktivitásának kezdete óta nem tüntetett ennyi ember Keszthelyen.

(A szomszédvárban, Tapolcán egyébként január 5-ére hirdettek tüntetést.)

Salgótarján: 30-40 fő

Olvasónk arról írt, hogy Salgótarjánban is tüntetett körülbelül 30-40 fő, akik a Balassi Bálint Könyvtár előtt gyülekeztek. A tüntetésen spontán felszólalások hangzottak el. A tüntetők kinyilvánították, hogy folytatják a tiltakozást, és 5-én és 7-én csatlakoznak az országos eseményekhez.

A város egyike annak a 3 településnek, ahol az önkormányzat vállalta: nem élnek a rabszolgatörvény adta lehetőséggel.

Londonban a nagytőkét figyelmeztették

Londonban – vélhetően a számos hazautazó miatt – az esemény oldalán közzétett fotók tanúsága szerint néhány tucat ember jelent meg a magyar nagykövetség előtt.

Tüntetés Londonban; Halasi Esther fotója

Az esemény leírása szerint a tüntetők ez után – hasonlóan a berlini tüntetőkhöz – a rabszolgatörvény kedvezményezettjeit vették célba, a BMW londoni székháza elé vonultak, ahol a vállalatnak írt nyílt levelüket olvasták fel.

Tüntetés Londonban; Halasi Esther fotója

A levél emlékezteti a vállalatot, hogy Szíjjártó Péter szerint többek közt az ő érdekükben hozták a törvényt, amely tovább nehezíti a magyar dolgozók életét. A tüntetők arra kérik a BMW-t, hogy ne éljen a törvény adta lehetőséggel, és hagyjon fel a CSU-n keresztül Orbán Viktor rezsimjének támogatásával.

Tüntetés Londonban; Halasi Esther fotója

Egy résztvevő elmondása szerint szerettek volna bejutni a BMW székházba, hogy át tudják adni nyílt levelüket és az angolra fordított 5 pontot, de a Mércének mesélő tüntető elmondása szerint azt nem vette át senki, azt mondták, forduljanak a német központhoz.