Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék kivizsgáltatná a rabszolgatörvény-ellenes tiltakozásokon elkövetett hatalmi visszaéléseket

Ez a cikk több mint 5 éves.

Közös sajtótájékoztatót tartott az MSZP, a Párbeszéd, a DK az LMP és a Jobbik a házbizottság ülése után. Az ellenzéki pártok kivizsgálnák, többek között a rabszolgatörvény első vitáján az ellenzéki képviselőket elhallgattató Lezsák házelnök viselkedését, a rabszolgatörvény és más törvények szerintük törvénytelen elfogadását, az ellenzéki képviselők elleni atrocitásokat az MTVA székházában, illetve az ott jelen lévő rendőrök közbe nem avatkozását, és az utcán a tüntetőket ért rendőri túlkapásokat.

Az elsőként szót kapó Burány Sándor a Párbeszéd frakciójának képviselője elmondta, január 3-án ül össze a Parlament, amelyre az ellenzéki pártok egy határozati javaslattal készülnek, hogy a parlament ítélje el, és vizsgálja ki az ellenzéki képviselőket, és a tüntetőket ért atrocitásokat, illetve a parlament az ellenzéki képviselők szerin törvénytelen működését.

Burány szerint a rabszolgatörvény és más törvények elfogadása jogellenes volt, mert ellenzéki jegyző nélkül, a házelnök nem a pulpitusról vezette le, illetéktelen személyek voltak a parlamenti patkóban, és a képviselő kártya nélkül szavazhattak.

De vizsgálnák az MTVA székházában 16-án és 17-én történteket. Ahol szerintük megsértették a képviselők mentelmi jogát, amikor arra nem jogosultak jártak el velük szemben, illetve amikor az eljárásra jogosult rendőröket nem engedték be a székházba. Harmadrészt elfogadhatatlanak tartják azt is, hogy a biztonsági örök, nem csak hatásukat túllépve, hanem erőszakosan léptek fel az ellenzéki képviselőkkel szemben. Ezt Burány szerint nem csak videofelvétel, hanem  látlelet is bizonyítja.

Vadai Ágnes a DK képviselője szerint hibázott Kövér László amikor az ügyben csak mentelmi bizottsághoz fordult, sem a nemzetbiztonsági, sem a honvédelmi és rendészeti bizottságoz. Utóbbi bizottságoknak szerinte vizsgálnia kéne, hogyan lehet hogy állami szerveket, rendőröket mentősöket magán biztonsági örök nem engednek középületbe. Tüntetők elleni rendőri erőszak kivizsgálására is szükség van Vadai szerint.

Példaként említett, hogy a rendőrök figyelmeztetés nélkül használtak kényszerítő eszközöket a tüntetések során. Vadai problémásnak nevezte azt is, hogy Kövér László most se és a korábbi üléseken se vett részt a Házbizottság ülésén, és a parlament törvényességét és tekintélyét érintő vitákban nem ül le az ellenzéki képviselőkkel vitatkozni.

Bangóné Borbély Ildikó az MSZP képviselője a korábbiak mellett fontosnak tartja a rabszolgatörvény éjszakai általános vitájának kivizsgálását is, amikor Lezsák Sándor szerintük jogszerűtlenül vonta meg a szót ellenzéki képviselőktől. Bangóné szerint azt is meg kell vizsgálni Papp Dániel az MTVA vezérigazgatója átlépte-e a hatáskörét. Az MTVA ugyanis közpénzből működik, ezért meg kell vizsgálni milyen lépéseket tett a két nap alatt Papp, mire adott parancsokat, és mire volt hatásköre.

Jobbik képviselője szerint a házbizottság ülésén érdemi vitát nem folytatnak. Kövér László egyszerűen nem megy el a házbizottság üléseire, ezért hívtak össze január 3-ra parlamenti ülést, hogy ott vitathassák meg a felmerült visszaéléseket.

De az utcán is folytatni kell szerinte a tiltakozás a rabszolgatörvény miatt, részben maga a törvény részben a szabálytalan elfogadása miatt, ezért a Jobbik arra kéri az embereket, vegyenek részt a félpályás útlezárásokon, később sztrájkokban, akár a civilek, akár az ellenzéki pártok tüntetésein. Szerinte most meg kell mozdulnia a népnek.

Csárdi Antal LMP-s képviselő szerint sem a Rabszolgatörvény tárgyalása, sem az elfogadása nem volt jogszerű, mégis életbe lép a törvény. Ez Csárdi szerint azt mutatja, azt a közös munkát kell folytatni parlamenten belül és kívül amit az ellenzéki pártok az elmúlt hetekben elkezdtek!

Frissítés 16:00

A HVG számolt be róla, hogy a Fidesz közleményben reagált az ellenzék kezdeményezésére összehívott rendkívüli ülésre, amiben kijelentik, hogy nem vesznek részt az ellenzék „képmutató színjátékában”. A közleményben azt is írják, hogy „miután az ellenzéki pártok meg akarták akadályozni az Országgyűlés legutóbbi ülését, és az ellenzéki politikusok a Soros aktivistákkal együtt előre megtervezett erőszakos akciókban, közintézmények elfoglalásban vettek részt, most erről rendkívüli ülést kezdeményeznek. Ebből is látszik, hogy nem a magyar emberek, hanem csak a balhé és a hatalom érdekli őket. A kormánypártok nem kívánnak részt venni az ellenzék képmutató színjátékában, ezért nem vesznek részt az ellenzék által kezdeményezett ülésen”. Ha a kormánypárti képviselők valóban nem jelennek meg az rendkívüli ülésen, a parlament határozatképtelen lesz.

Címlapkép: LMP / Facebook