Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az állam titokban átjátssza az idősgondozási helyeket az egyházaknak, senki nem mondja el, melyiknek mennyit

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Népszava írta meg, hogy az állam gyors ütemben játssza át az idősgondozási ellátóhelyeket az egyházaknak – teljes titoktartás mellett, a nyilvánosság kizárásával.

A lap információi szerint egy 2017. elején megjelent kormányhatározat nyomán az 56.000 bentlakásos férőhely közül abban az évben 8.837, míg idén további 21.563 helyet adhatott le az állam az arra érdeklődő egyházaknak, vagyis a férőhelyek immár több, mint felét.

Azonban sem az állam, sem az érdekelt egyházak nem válaszoltak a Népszava kérdésére, mikor az átadott helyek pontos száma felől érdeklődött, ahogy azt sem tudni melyik egyház milyen arányban részesült az állami feladatok átvételéből.

Az egyházak titkolózása oly mértékű, hogy az Állami Számvevőszék is vizsgálódott az ügyben – melynek során a szervezetek gazdálkodását rendben találták, azonban a közpénzek felhasználásáról csupán a Magyarországi Evangélikus Egyház számolt el szabályosan, a nyilvánosság számára elérhető módon.

Eközben az ágazatból egyre menekülnek az ott dolgozók – van aki az egészségügyi rendszerbe, de akár kereskedelembe is – a bizonytalanság, az alacsony bérek és a fenntartóváltás miatt.

Sok helyen az intézmények átadásakor nincsenek az egyházak megfelelően informálva az állam felől, így nem tudnak megfelelően felkészülni a dolgozók alkalmazására, emellett az ellátószemélyzet és az ellátott idős emberek körében is feszültséget szül, hogy a nem hívők közül sokan nem szeretnének egyházi fenntartású intézményhez tartozni.

Az egyik intézmény alkalmazottja szerint

„A két cintányér közt mi, egyszerű dolgozók vagyunk a levegő, mindenképpen mi húzzuk a rövidebbet.”

A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének (SZTDSZ) elnöke, Migács Tibor emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a rabszolgatörvényt a szociális szférában dolgozó munkásokra is alkalmazhatják, így

az alacsony bérek és eleve nagy leterheltség mellett dolgozó szociális gondozókra még az évi négyszáz óra túlórát is ráterhelhetik.

A szervezet alelnöke Schnider Marianna munkajogász ehhez annyit tett hozzá, hogy a munkaidő és a túlmunka elszámolással, a pihenőidőkkel kapcsolatos panaszok száma gyors ütemben nő, így ezzel kapcsolatban egy tájékoztatót is közzétettek portáljukon.

via Népszava