Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem boszorkányság, amit itt csinálunk” – videóban oszlatják el a CEU-mítoszokat a hallgatók

Ez a cikk több mint 5 éves.

A magyar ”Soros katonák” történetei címmel töltött fel egy videót szombaton a Szabad Egyetem hallgatói csoport a Facebook-oldalára. A leírásban a következő szerepel:

„A magyar közmédia, a kormánypárti sajtó mítoszokat talált ki a CEU-ról, gondoltuk hogy segítünk nekik tisztázni a képet! Néhány magyar CEU-s hallgató megmutatja mit is csinálnak valójában.”

A könyvtárat, étkezőt, ping-pong szobát és a hallgatók mindennapjait bemutató videó fő tanulsága, hogy a CEU is olyan, mint bármilyen más egyetem:
„Sokat tanulunk, keveset alszunk és nagyon szomorúak vagyunk, hogy ki vagyunk rugdalva ebből az országból.” – magyarázza Áron.
Kiderül az is, hogy nem csak azokkal a „nemzetietlen” témákkal foglalkoznak a hallgatók, amiket egyesek feltételeznek, Zalán területe például a kisebbségi jogkövetelések és azon belül is kifejezetten az erdélyi magyarok. Egy Magyarországért rajongó indiai hallgató szerint pedig „A magyar diákok okosak, és hagyni kéne őket tanulni, és nem kellene beavatkozni a dolgaikba.”.
A videóban szintén megszólaló András nagyszülei 56 idején Kanadába menekültek, ott született és onnan jött vissza Budapestre a CEU-n tanulni. Azon is gondolkozik, hogy ideköltözik, és úgy gondolja, hogy mindez azért merülhet fel, mint lehetőség, mert „van itt egy egyetem, ami felér a kanadai, amerikai és nyugati egyetemekkel.” András így zárja a videót:
„De egyébként van kétmillió magyar nyugaton, és ezek csak úgy fognak ide visszajönni, ha van itt olyan egyetem, ami olyan lehetőségeket ad, biztosít, mint az ottani egyetemek. Szóval szerintem nagyon fontos, hogy ez az egyetem itt maradjon, mert vagyunk kint többen szerintem – olyanok, mint én – akik hazajönnének, és lehet, hogy itt is maradnának. Mert én is PhD-t szeretnék még Budapesten és akkor lehet, hogy itt is maradok, ha sikerül.”
Címlapkép: Tiltakozás a rabszolgatörvény ellen 2018. december 8-án. Fotó: Csoszó Gabriella / Free Doc