Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Hősök teréről indul a január 5-i országos megmozdulás a rabszolgatörvény ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Január 5-én, szombaton délután 2 órától indul az országos rabszolgatörvény elleni megmozdulás, jelentették be a szervezők a Facebookon. A menet a Hősök teréről indul a Kossuth térre, ahol bizonyára beszédek hangoznak majd el. Az esemény hivatalosan délután 6-ig lett meghirdetve.

A január 5-i tüntetést több felszólaló is említette és hangsúlyozta a pénteki demonstráció során a Sándor-palotánál, többek között a diákok és a szakszervezeti képviselők is. Az MTVA-székház előtt zajló tüntetések után úgy tűnik, hogy ismét a pártpolitikán kívüli érdekképviseleti csoportok léptek előtérbe és vették a kezükbe a további demonstrációk és ellenállási lehetőségek szervezését.

„Nem állunk meg! 2019-ben is folytatjuk az ellenállást a rabszolgatörvények visszavonásáért! Január 5-én, szombaton, délután 2 órakor találkozunk a Hősök terén, ahonnan a Kossuth térre vonulunk. Megállítjuk a rabszolgatartókat, megállítjuk az országot!” – írták a szervezők az eseményhez.

A pénteki tüntetésen a sztrájk, mint politikai eszköz is jelentős figyelmet kapott, Lipusz Balázs, a Hallgatói Szakszervezettől például kiemelte, hogy  a sztrájk és a termelés leállítása lehet „az egyetlen eszköz, ami maradt a kezünkben, […] megbénítjuk az utakat, lezárjuk a gyárakat, felhagyunk a termeléssel és szolgálással. Egyet ígérhetek: ha léptek, mi veletek lépünk, kart karba fonva egy igazságosabb ország irányába”.

A demonstrációt az Általános sztrájk, a Hallgatói Szakszervezet és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szervezi, a Facebook eseményre eddig közel húszezren jeleztek vissza.

Budapest mellett más városokban is lesznek tüntetések. Szegeden január 3-án tart a Szegedi Civil Háló, a Köz-Hasznáért Mozgalom, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum demonstrációt, amelyhez várhatóan a szakszervezetek is csatlakoznak, január 4-én  pedig Pécsen tart demonstrációt a Momentum.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán