Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hogyan tovább? – Vidéken és Budapesten egyaránt folytatódnak a tüntetések januártól

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bár jelen állás szerint a péntek esti nagytüntetéssel (amelyről percről percre közvetítésünket ide kattintva olvashatjátok vissza) egy rövid időre megtorpan az a demonstrációs hullám, amely a rabszolgatörvény (és több más fontos, például a közigazgatási bíróságokról szóló törvény) botrányos megszavazásával vette kezdetét december 12-én, az már látszik, hogy nem a törvény(ek) aláírását követő volt az utolsó a megmozdulások sorában. Tiltakozó akciók ugyanis már az új év első napjaiban várhatók Budapesten és vidéken egyaránt.

Nulladik eseményként máris ott lesz a Magyar Kétfarkú Kutyapárt Kossuth térre meghirdetett évzáró bulija december 31-én, amelyre előzetesen tűzijátékot és hangoskodást ígérnek a szervezők.

2019 első hetének végén aztán a tervek szerint megmozdul úgy a főváros, mint a vidék. Január 3-ára Szegeden hét szervezet, a Szegedi Civil Háló, a Köz-Hasznáért Mozgalom, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum hívja utcára az embereket, az akcióhoz pedig valószínűleg a szakszervezetek is csatlakozni fognak. A demonstráció elsődleges célja, hogy hogy a parlament által elfogadott rabszolgatörvényt minél hamarabb megváltoztassák, de ennél kiterjedtebb tematikával hirdették meg az eseményt: a túlóratörvény azonnali visszavonása mellett követelik a kevesebb rendőri túlórát, a független bíróságokat, az Európai Ügyészséghez való csatlakozást és a közmédia függetlenségét (Papp Dániel elnök-vezérigazgató eltávolításával egyetemben).

Január 4-ére a Momentum szervez tüntetést Pécsre, amelyen a szegedihez hasonlóan szintén a december 16-án elfogadott, öt közös ellenzéki követelés érvényre juttatásáért fognak demonstrálni.

Noha a legtöbb konkrét információnak még híján vagyunk azzal kapcsolatban, hogy másnap, január 5-én pontosan milyen formában folytatódhat a tüntetési hullám, annyi bizonyos, hogy az új év első szombatján a szakszervezetek hathatós közreműködésével országszerte várhatók megmozdulások, így várhatóan visszakapcsolódik a tiltakozások vérkeringésébe Budapest is.

Ezek közül a debreceni tüntetésről tudunk jelenleg a legtöbbet, ott kifejezetten a rabszolgatörvény témája köré szerveződik egy demonstráció a régi városháza elé, ezúttal is a Mi vagyunk Debrecen! csoport jóvoltából.

A fenitek mellett pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy a szakszervezetek szerdán sztrájkelőkészítő bizottságot hoztak létre, amelynek a rabszolgatörvény aláírásával bizonyosan lesz feladata 2019 első hónapjában. Mint arról mi is írtunk korábban, a Népszava információi szerint a résztvevők január vége körül tudnak leghamarabb komolyabb munkabeszüntetési akciót elképzelni.

Ha újabb – elsősorban vidéki – demonstrációkról szereztek tudomást, küldjétek be az [email protected] e-mail címre, hogy másokhoz is eljuthasson a hír!

Címlapkép: Markoszov Szergej