Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump fala miatt nem kapnak fizetést kormányzati dolgozók az USA-ban

Ez a cikk több mint 5 éves.

A nem létfontosságú kormányzati hivatalok dolgozóit átmeneti időre fizetés nélküli szabadságra küldték, így részleges kormányzati leállásra ébredt az Egyesült Államok szombat reggel.

Mindez azért történt, mert az amerikai törvényhozók Donald Trump elnök korábbi választási ígérete, a mexikói határon felhúzandó fal költségei miatt egész napos tárgyalás után sem tudtak megegyezni a kormányzat működését biztosító költségvetésről. Így péntek éjféltől leállt az amerikai kormányhivatalok egy részének működése – így a NASA teljes személyzete és az adóhivatal 52 ezer munkatársa is érintett. És bár a létfontosságú intézmények – például a rendfenntartó erők vagy a nemzetbiztonsági szervek – alkalmazottai továbbra is dolgoznak,

munkahelytől függően így is lesz, aki fizetésért teszi, de olyan is, aki egyáltalán nem kap javadalmazást – mindezt közvetlenül karácsony előtt.

A törvényhozók ugyan a hét első felében megállapodtak abban, hogy rövid távra biztosítják a kormányzati költségvetést, de ebben az összegben még nem szerepeltek az amerikai-mexikói határra építendő fal költségei. Donald Trump viszont bejelentette: csakis akkor írja alá a kormányzati költségvetést, ha az tartalmazza a tervezett fal költségeit. Trump ötmilliárd dollárt kért erre a kongresszustól.

A demokrata párti politikusok nem hajlottak erre, sőt Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője a kongresszusban közölte: az elnök „soha nem kapja meg a pénzt a falra”.

Bár Trump a hét közepén még úgy fogalmazott, hogy örülni fog, ha a kormányzati leállás hosszú ideig tart, péntekre már meggondolta magát, és hajlott az egyeztetésekre. Republikánus politikusokkal tárgyalt a Fehér Házban, majd Mike Pence alelnök a kongresszus republikánus vezetőivel és külön Chuck Schumerrel is megbeszélést folytatott.

Pénteken délelőtt a képviselőház megszavazta a kormányzati költségvetést, amely magában foglalta a határon építendő fal ötmilliárdos költségét is. Az időközben már a karácsonyi ünnepekre hazautazott szenátorok is visszatértek a fővárosba, de a szenátusi szavazás – amely még pénteken későn este is tartott – eredménytelen lett.

„A kormányzat leáll, semmit nem tehetünk, mert szükségünk van a demokraták  szavazataira” – fogalmazott Donald Trump abban a videoüzenetben, amelyet a kormányzati költségvetés elfogadásának határideje előtt két órával tett közzé. A határidő péntek éjfél volt. Az elnök még hozzátette: reméli, hogy a leállás nem tart sokáig.

(MTI/The Guardian)

 

 

Címlapkép: StCollison/CNN