Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két hónapnyi közérdekű munkára ítélték a srácot, aki ráírta az országzászló rúdjára, hogy SZTRÁJK

Ez a cikk több mint 5 éves.

Rongálás miatt ítélte el a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a férfit, aki a keddi Kossuth téri, rabszolgatörvény elleni tüntetésen ráfújta a zászlórúdra, hogy sztrájk. T. Krisztián ügyvédje szerint politikai véleménynyilvánításról van szó, a bíróság szerint viszont rongálás.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a vádlottat 312 óra közérdekű munka elvégzésére ítélte, fizikai munkakörben, ez körülbelül két hónapnyi 8 órás munkát jelent, heti 5 nappal számolva. A büntetést le is ülheti, 1 nap a fogdában négy órányi közérdekű munkát ér. A büntetésből az előzetesben töltött időt levonják.

A férfit kedd este vették őrizetbe, majd elmondása szerint 50-60 órát tartották előzetesben.

Krisztián ügyvédje amellett érvelt, hogy a cselekmény nem volt veszélyes a társadalomra, így nem merítheti ki a szabálysértési tényállást, de a bíró nem fogadta el az érvelést: szerinte a sztrájkra való buzdítás veszélyezteti a fennálló társadalmi rendet.

A közmunkára ítélt férfi a Mércének elmondta, nagyon súlyosnak tartja az ítéletet és mindenképpen enyhítést fognak kérni.

Hogy sztrájk lesz-e, az amúgy még kérdéses, a konföderációk egyeztetnek az összehangolt sztrájk módjáról, a Szakszervezetek Érdekegyeztető Fóruma (SZEF) pedig felkérte tagszervezeteit, hogy kezdjék meg a felkészülést  és alakítsanak sztrájkbizottságokat.

(hvg.hu, Mérce)

Címlapkép: Tiltakozás a rabszolgatörvény ellen 2018. december 8-án. Fotó: Csoszó Gabriella / Free Doc