Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Országos sztrájkba kezdenek a közalkalmazottak

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Szakszervezetek Érdekegyeztető Fóruma (SZEF) meghirdette a közalkalmazottak országos sztrájkját. A fórum a Napi.hu szerint felkérte 13 tagszervezetét,

kezdjék meg a közszférában dolgozók munkabeszüntetésének megszervezését és állítsanak fel sztrájkbizottságot.

Minderre pedig legkorábban 2019 január elején kerülhet sor.

Mint az tegnap este kiderült, sztrájkelőkészítő és demonstráció-szervező bizottságot alapított tegnap este a három nagy szakszervezeti konföderáció és 15 másik, független szakszervezet részvételével az általuk összehívott egyeztető bizottság is. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Népszavának úgy fogalmazott, a rabszolgatörvény ellen teljesen egységes fellépés jön ezentúl.

Ráadásul ma már nem csak a rabszolgatörvény visszavonását szeretné elérni a munka képviselete, számos más igényt és követelést is megfogalmazott a tegnapi egyeztetés.

Ezek közé tartozik a korengedményes nyugdíj ügye, a cafetéria-rendszer visszaalakítása és a valós bérfelzárkóztatás is, de összességében egy új, 15 pontos követeléssort állítottak össze a kormány részére.

Kordás úgy nyilatkozott a lapnak, innentől többfrontos fellépésre kell számítani: egyrészt kampányt indítanak a 15 követelésről a munkahelyeken, másrészt pedig,

amint Áder János aláírja a rabszolgatörvényt, munkahelyi sztrájkok, gyárkapuk előtti felvonulások, és velük egy időben útblokádok jönnek. A gyárkapuk előtt Kordás számít a civilek, aktivisták és gyakorlatilag minden szimpatizáns támogatásra is.

Kiemelt kép: Tiltakozás a rabszolgatörvény ellen 2018. december 8-án. Fotó: Csoszó Gabriella / Free Doc