Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bernie Sanders és szenátortársai leszúrták a budapesti nagykövetet a CEU elengedése miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Chuck Schumer, a demokrata felsőházi képviselőcsoportjának vezetője, Bernie Sanders független szocialista szenátor hat demokrata kollégájukkal írtak levelet David Cornstein budapesti nagykövetnek. A szenátorok a CEU elüldözése, a szabad sajtó kritikus helyzete és a kormány Moszkvával ápolt túl szoros kapcsolata miatti aggodalmuknak adnak hangot levelükben, és számonkérték Cornsteinen az erőteljesebb kiállás elmaradását.

A szenátorok levelükben leszögezik, a CEU az amerikai alsó- és felsőház egyöntetű támogatását élvezi. A Közép-Európai Egyetem ellehetetlenítését alantas és kontraproduktív húzásnak nevezik, és arra is felhívják a figyelmet, hogy a lépés nem az egyetlen, amely ellentmond az „amerikai demokratikus értékeknek” és a nemzetközi normáknak.

Kiemelik a szabad sajtó terének szűkülését és azt, hogy a sajtó munkatársai növekvő kormányzati megfélemlítés alatt dolgoznak, említik például a példátlan médiakoncentrációt, amely Orbán Viktor körének kezében összpontosul. Írnak továbbá a bíróságok függetlensége elleni sorozatos támadásokról. Az Orbán-kormány Moszkvához fűződő viszonya kapcsán utalnak arra, hogy a magyar állam menedéket biztosított a Macedóniát éveken keresztül Vladimir Putyin szövetségeseként vezető Nikola Gruevszki ex-kormányfőnek, akit hazájában korrupcióval vádolnak.

A szenátorok elismerik az Orbán-kormánnyal való szembeszállás nehézségeit, de elégedetlenségüket fejezik ki amiatt, hogy David Cornstein nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a CEU Magyarországon maradhasson.

Emlékeztetnek arra is, hogy a nagykövet a CEU-t is felelőssé tette azért, hogy az intézménynek el kell hagynia az országot.

David Cornstein idén nyár óta látja el az USA budapesti külképviseletének vezetését. Mandátuma elején prioritásnak nevezte a CEU Budapesten tartását, első látogatása a CEU rektorához vezetett. Miután az egyetem bejelentette, hogy Bécsbe költözteti amerikai akkreditációjú programjait, Cornstein kudarcnak nevezte a fejleményt, és így nyilatkozott:

„Azt hiszem, a kormány is hibás, és az egyetemnek is jobban kellett volna törekednie a megállapodásra”

A december 20-án írt levelet Bernie Sanders szocialista szenátor, a 2016-os demokrata előválasztás második helyezettje mellett aláírta többek közt Chuck Schumer, a demokrata felsőházi képviselőcsoportjának vezetője, és Cory Booker New Jersey-i szenátor, akit a 2020-as előválasztás egyik esélyesének is tartanak.