Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A helyi rádió elé vonultak a hivatalos, rabszolgatörvény elleni tüntetés résztvevői Kecskeméten

Ez a cikk több mint 5 éves.

A helyi, kecskeméti Gong rádió és regionális televízió elé vonultak a helyben, a rabszolgatörvény ellen tüntetők Kecskeméten. A rádió szerkesztőségét és stúdióját is magába foglaló irodaház előtt a helyi ellenzéki pártok képviselői be akarják olvastatni az ellenzéki képviselőknek az MTVA épületében megfogalmazott 5 pontos követelését.

A demonstrálók közül jó néhányan a kaputelefonon keresztül próbálkoztak, a csöngetésre válaszoltak is bentről, de a kapun nem engedték be őket, viszont az 5 pont beolvasására a bent lévő dolgozók elvileg ígéretet tettek.

Fotó: Kovács Patrik

 

A legtöbb, a Mércének helyben nyilatkozó demonstráló azt hangsúlyozta, hogy a rabszolgetörvényben előírt éves 400 túlóra az, ami „betette a kaput” és kifejezett elégedetlenséget keltett az autóiparban is jelentős Bács-Kiskun megyei székhelyen.

A kecskeméti tüntetés autós demonstrációval indult a Mercedes gyártól a Mömax parkolóig, 35-40 autó vett részt körülbelül. Innentől gyalogos menettel indultak tovább a Városházához. Az esemény leírása szerint ez egy összellenzéki, szakszervezeti és munkavállalói népgyűlés, a szervezők békés demonstrációt terveznek, azonban kérik a csatlakozóktól, hogy a pesti tüntetéseken is gyakran megjelenő, már-már a megmozdulások egyik szimbólumaként számontartott fehér sapka vagy sál viselésével mutassanak egységet.

Menet közben rövid interjúk készültek a demonstrálókkal, akiktől azt kérdeztük, hogy miért jöttek el. Arról beszéltek, hogy elegük van, a rabszolgatörvény volt az utolsó csepp a pohárban, volt, aki a korrupciót is említette, és kiemelték a különbíróságok létrehozását is.

„Ha akarok túlórázni, akkor majd túlórázok, de ezt ne írja elő senki!”, tette hozzá egy munkavállaló. Elhangoznak a pesti tüntetésekről is ismert klasszikus skandálások: „Demokráciát!”, „Elegünk van!”, „Ki nem ugrál Orbán Viktor, hej!”, „Nem hagyjuk!”, „Szabad médiát!”, „Túlórázni jöttünk!”, „Nem leszünk rabszolgák!”, „Bajszos szar!”.

A 200-300 főt körülbelül ugyanennyien várták a Városházánál, így nagyjából félezresre duzzadt a tömeg tudósítónk szerint. Szőkéné Kopping Rita  a beszédek előtt megkérte a békés demonstrációra a tömeget.

Fotó: Kovács Patrik

A demonstráció ideje alatt mondták be a hírt, hogy Áder János végül aláírta a rabszolgatörvényt.

Az első felszólaló felolvasta azt az öt pontot, amit pár napja a képviselők be akartak juttatni az MTVA-székházba, majd közösen elénekelték a Himnuszt.

Ezután a kecskeméti munkavállalók követeléseit olvasták fel:

1. Áder ne írja alá a rabszolgatörvényt.

A tömegben már tudják, hogy ez megtörtént, így hangosan zúg a Bajszos szar!,

2. A kormány állapodjon meg a Szakszervezeti Konföderációkkal a munkatörvénykönyvének módosításáról.

3. Zombor Gábor és Salacz László mondjanak le, mert cserben hagyták a kecskemétieket, ők egyébként a Fidesz országgyűlési képviselői, egyéniben jutottak a Parlamentbe.

4. Kecskemét polgármesterét pedig felszólítják, hogy a város tulajdonában lévő cégeknél a rabszolgatörvényt ne alkalmazzák.

5. Közpénzen fizetett médiumoktól követelnek független tájékoztatást

6. A médiumok pedig tájékoztassák a petícióról a nézőket.

Besenyi Kitti MBMH Vasas alapszervezetének titkárhelyettese is felszólalt, azt mondta, hogy sztrájkolni fognak ott, ahol be akarják vezetni a törvény. Felteszi a kérdést, hogyha 2018 családok éve volt, akkor 2019 vajon a túlóra éve lesz?

Fotó: Kovács Patrik

Radics Tivadar a Jobbiktól, Falusi Norbert az LMP-től, Bodrozsán Alexandra a Momentumtól, Király József az MSZP-től, Szőkéné Kopping Rita a DK színeiben mondott beszédet.

Szendrei Edina civil felszólaló beszédében hangsúlyozta, hogy a politikának az utcán is van helye, aki ezt kétségbe vonja, az nem demokrata, ezzel utal a gyülekezési törvényre is. Őt követte Nagy Blanka gimnazista gyújtóhangú beszéde, „a demokrácia szóból is képesek lennének kilopni a betűket!”.

Horváth Csanád szavalatával zárultak a beszédek, Petőfitől szavalta a Magyar vagyok-ot.

Útlezárás Zalaegerszegen, tüntetések Szentendrén, Miskolcon és Békéscsabán

A mai, vidéki akciók sora délután 2-kor, Zalaegerszegen kezdődött, ahol az ellenzéki pártok tartottak félpályás útlezárást a rabszolgatörvény és a „propaganda ellen”. A résztvevők közül többen sárga mellényben jelentek meg, és az egyik szervező, Potocskáné Kőrösi Anita jobbikos országgyűlési képviselő, az útlezárás egyik szervezője azt mondta, mind a résztvevők számából, mind az elhaladó autók kürtszavából az látszik, nagyon sokan biztosították szimpátiájukról a megmozdulást, amelyben körülbelül 30 gépkocsi vett részt, jelentősen lelassítva az átmenő forgalmat.

Miskolcon a Centrum Áruháztól indulnak a tüntetők öt órakor a Hősök terére. A szervezők az eseményben azt írják, hogy a rabszolgatörvény és a különbíróságok miatt mennek utcára. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az Autonóm Területi Szakszervezet kezdeményezte a BAZ Megyei Szakszervezetek Akciószövetségének megalakítását, a Facebook-esemény szerint teszik mindezt azért, mert szerintük a kormány a diákságnak és a munkásságnak ártó intézkedéseket hozott, ráadásul ezt egyeztetés sem előzte meg a szakszervezetekkel.

A tüntetésen ennek az újonnan alakult Akciószövetségnek a tagjai is beszédet mondtak. Név szerint felszólalnak: Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Jakab Péter jobbikos és dr.Varga László szocialista országgyűlési képviselők, Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervet elnöke, Pilz Olivér a Tanítanék Mozgalomtól, illetve Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke.

Csabalik Zsuzsanna, a Padtársak civil közösség tagja moderáltaaz eseményeket.
A szervezők előztesen itt is békés tiltakozásra szólítottak fel.

Fotó: Facebook / LMP Miskolc – BAZ megye

Szentendrén a HÉV állomás előtt Drávucz Zsolt LMP-s helyi elnök olvasta be az elmúlt napokban már sokat szereplő 5-pontos követelést. A másik szervező, Hegyesi Beáta pedig a törvényt éppen a demonstráció idején aláíró Áder Jánosnak üzent:

„Gyere ki a hóra, küzdj meg velünk!”

Emlékeztetett hogy a jelenlegi sérelmek és helyzet egy hosszú, nyolcéves folyamat eredménye, szerinte már a rokkantnyugdíj elvétele, a magánnyugdíjpénztárak idején ,tehát 2010-2011 fordulóján komolyak voltak a problémák. De megemlítette a választási és önkormányzati törvény átírását is, mint amelyek a Fidesz túlhatalmát bebetonozták.

Hegyesi szerint a kormány „csak az erőből ért, de nem az erőszakból.”

De tüntettek este Békéscsaba központjában is, 150-200-an vettek részt a Liberálisok szervezte, a kormánymédia hazugságai, a rabszolgatörvény és a közigazgatási bírósági törvény ellen a Derkovits téren rendezett demonstráción is, ahol a felszólalók beszédei után a résztvevők a telefonjaikkal is világítottak egyet.

Címlapkép: Kovács Patrik