Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Levélben fordulnak a szabolcsi rendőrök a főkapitányhoz a kifizetetlen túlóráik miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mi is beszámoltunk néhány napja az Index birtokába jutott belső dokumentumokról, melyek szerint pénz nem, csupán több szabadidő jár azok után a túlórák után, amelyeket a Szabolcs megyei rendőröknek kell szolgálatban tölteniük.

Miután az Index által bemutatott, túlórákkal kapcsolatos visszaéléseket letagadta a vezetőség, a szabolcsi rendőrök levelet írtak Balogh János országos rendőrfőkapitánynak, akit arra kérnek, hogy segítsen nekik megszüntetni a három éve tartó, rendszerszintű visszaéléseket.

„Mi a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság hivatásos állományába tartozó munkatársai vagyunk. Évek óta itt dolgozunk a megyei rendőr-főkapitányság állományában, de ilyen rendszerszintű visszaéléssel – amivel 3 éve küzdünk – még nem találkoztunk. Igen, a túlóravisszaélésekről van szó. Nem fogunk litániákat írni, hanem röviden a lényegre térünk”

– kezdődik a rendőrök által írt levél.

A rendőrök emlékeztetik az országos kapitányt, hogy a törvény szerint szabadon dönthetnek arról, hogy a túlórákért pénzt vagy szabadidőt kérjenek,

ám ez csak 2015. október 15-ig működött így Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ameddig Farkas József főkapitány magához nem vonta a túlórák elrendelésének jogkörét (ez korábban a helyi kapitányok és a határrendészeti kirendeltség vezetők jogkörében volt).

„Ezalatt a 4 nap alatt ugyanis a főkapitány nem akart pénzt fizetni a dolgozó munkatársainak a túlórákért. Amikor ezalatt a 4 nap alatt bármilyen alapjogcímes túlórát igénylő esemény történt, akkor a szolgálati út betartásával felhívták a főkapitány urat, és mint addig is, jelentős részben pénzben kérte az állomány a túlóráját. Ő azonban ezt megtagadta és a teljesítendő túlórák csak egy részét engedte pénzben megváltani”

– írják, majd így folytatják:

„főkapitány úr nem tudta kezelni a saját maga által teremtett helyzetet és 4 nappal később visszaadta a helyi parancsnokok jogkörébe a túlórák engedélyezését. DE!!! A fizetős túlórák jogkörét megtartotta magának, csak a szabadidőben megváltandó túlórák engedélyezését adta vissza.”

Így ha valaki pénzt szeretett volna kapni a túlórájáért, annak a főkapitányhoz kellett fordulnia, aki azonban a túlszolgálatoknak csak töredékét engedte pénzben megváltani, a fennmaradó órákat a rendőrök akarata ellenére két csúsztatásban kellett megváltani.

„Tudjuk: parancs értettem! Ez így ment másfél évig, egészen 2017. június 29-ig. 2015. október 15. és 2017. június 29. között nem emlékszünk olyan helyzetre (bár lehet, volt, de nem emlékszünk) , ahol a főkapitány úr egy adott túlszolgálat esetében valamennyi óra kifizetését engedélyezte volna. Volt, hogy csak a töredékét, de volt, hogy semmit! Másfél évig ezzel magkárosítva a saját állományát! Ezen felül hivatali helyzetével visszaélve arra kényszerítette az irányítása alá tartozó kapitányokat és HRK vezetőket, hogy a dolgozó rendőröket túlóra elrendelése esetén ne pénzbeli megváltásra, hanem csúsztatásra kényszerítse!”

– folytatódik a levél.

A rendőrök dokumentumokkal is alá tudják támasztani az állításaikat: a főkapitány-helyettes, dr. Hudák Zsolt ezredes levelének átiratából, illetve az ebben szereplő táblázatból kiderül, hogy 2016-ban 55 880 óra túlórából csak 7224 volt pénzben megváltva.

Vagyis 190,6 millió forinttól túlórapénztől fosztották meg a szabolcsi rendőröket.

A főkapitány-helyettes által a főkapitánynak írt leveléből is kiderült, hogy jelentős a különbség a fizetős és a nem fizetős túlórák közt: a rendőrök szerint 2017 június végétől a megyei főkapitány visszaadott ugyan jogköröket a kapitányainak, de nem engedte, hogy a törvény szerint járjanak el, hanem megszabta, hogy mennyi fizetős túlórát engedélyezhetnek. Arra kényszerítette az alatta lévő vezetőket, hogy „ők nyirbálják meg a dolgozó rendőrök alapjogcímes túlóráit és ők legyenek azok, akik a balhét elviszik helyette” – olvasható a levélben.

„Segítségért fordultunk önhöz, mint a főnökünkhöz! Tisztelettel megkövetjük a szabályokat; de szeretnénk leszögezni, hogy ha ránk is vonatkoznak a jogszabályok és a belső szabályok, és ellenünk fegyelmi vagy büntetőeljárást is tudnak indítani, akkor ezek a szabályok ugyanúgy vonatkozzanak Farkas József főkapitányra is! Mivel a főkapitány is egy kolléga, nehéz nekünk leveleket írni róla önnek, szerettük volna házon belül elintézni ezt, de nem lehetett”

– olvasható a levélben, melyben arról is írnak, hogy amikor a problémájukat jelezték a megyei kapitánynak, azt a választ kapták,

hogy akinek nem tetszik, veheti a kabátját, és elmehet.

„Mi nem politizálunk, a minket ért jogsértések, és maga a megyei túlórabotrány részünkről semmilyen módon nem köthető a folyamatban lévő tüntetésekhez. Rendőrök vagyunk, semmilyen politikai célt nem szolgál a levelünk. Egyet szeretnénk. Azt, hogy ön, mint Magyarország rendőrfőkapitánya szüntesse meg ezt a jogtalan állapotot, ami itt ebben a megyében történik, és a fent leírt jogsértések miatt Farkas József rendőr-főkapitány sorsáról egy személyben megfelelően döntsön! Kérem, vegye figyelembe a megyei állomány kb. 2300 főt számláló hivatásos tagjainak igényét, hallja meg a szavunkat és védje meg a jogainkat! Álljon ki mellettünk; mellettünk, és ne egy minket eltipró etikai és jogszerűségből számunkra megbukott követhetetlen vezető mellé álljon! Mi is érünk annyit, mint más megyében dolgozó kollégáink! ”

– írják az Indexen megjelent híreket igazolva, miközben az ORFK tagad, illetve valami egészen mást cáfol, mint amiről valójában szó van.

Címlapkép: MTI / Máthé Zoltán