Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pénz helyett csupán szabadidővel fizetik ki a szabolcsi rendőrök túlóráit

Ez a cikk több mint 5 éves.

Pénz nem, csupán több szabadidő jár azok után a túlórák után, amelyeket a szabolcs megyei rendőröknek kell szolgálatban tölteniük. Ez derült ki az Index.hu birtokába jutott, belső dokumentumokból. A törvény alapján a rendőrök egyéni döntési körébe tartozna, hogy a túlórapénzt vagy a pihenőidőt kérik-e ezért cserébe, de Szabolcas-Szatmár-Bereg megyében Farkas József rendőrfőkapitány nyomására senki sem kap pénzt, csak szabadidőt.

Az Index által korábban közzétett dokumentumokhoz most egy újat is mellékelt, amely azt bizonyítja, hogy ez az illegális gyakorlat a mai napig is folyik.

Októberben ugyanis Farkas egy újjértékelésen egyszerűen megerősítette a pénzügyi gzadálkodásról szóló utasításait, így ezt a gyakorlatot is. A kiszivárgott iratokkal szemben az Országos Rendőrfőkapitányság tagadja, hogy törvénysértő gyakorlatot folytatnának a főkapitánynál. Mint azt az Index.hu-val közölték:

„Az ORFK 2018 novemberében tényfeltáró vizsgálatot folytatott, amely megállapította, hogy felelős gazdálkodás folyik, nem történt jogellenes korlátozás.”

Egy október 18.-i, a megyei rendőrfőkapitányoknak tartott ORFK-értekezleten viszont már elrendelték, csökkenteni kell a rendőrök túlórakereteit, és éves szinten 300 órában határozták meg az abszolút limitet.

Az ehhez az előterjesztéshez csatolt részletes táblázatból minden kétséget kizáróan kiderül: csak a túlórák nagyon kis részét rendezték pénzben Szabolcsban.

Ez a gyakorlat pedig 2017 és 2018 folyamán teljesen rendszeressé vált. Mátészalkán ez idő alatt csak a túlórák 24 százaléka után fizettek, míg Vásárosnaményban 20,34 százalék az arány, Beregsurányban pedig mindösszesen 3 százalék.

Az Index információi szerint az ügyben a szabolcsi rendőrök már az Alapvető Jogok Biztosához fordultak, követelve hogy a törvénysértő gyakorlatnak szabjanak gátat. Sőt, a rendőri vezetők év végi jutalmazásánál sokszor még szempont is, milyen sikeresen váltották át az állomány túlóráit szabadságra pénz helyett.

A jelenség nemcsak a rendőri szerveknél uralkodó forráshiányra világít rá, de arra is, hogy az utóbbi hónapok leszerelései miatt egyszerűen hiány van rendőrökből is, ezért pedig szinte minden kapitányságnak masszív túlóráztatást kell alkalmaznia ahhoz, hogy a rendvédelmi szerv maradéktalanul el tudja látni a feladatait.

(Index)

Címlapkép: Tiltakozás a rabszolgatörvény ellen 2018. december 8-án. Fotó: Csoszó Gabriella / Free Doc