Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már a hétfői fütyülésért is 4-6 százezres büntetést kaptak az ellenzéki képviselők

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hétfőn az ellenzék szerint házszabály-ellenesen, egy szavazással döntöttek a rabszolgatörvényhez benyújtott 2920 módosító javaslatukról, amellyel a törvény elfogadását próbálták megakadályozni, hiszen 150 órába került volna a módosítók egyenkénti elfogadása. Ekkor az ellenzéki képviselők fütyüléssel és felszólalásokkal tiltakoztak a parlamentben a szerintük törvénytelen eljárás ellen. A fütyülés miatt szabott ki most büntetést a házbizottság.

A házbizottság hét képviselőt – Bangóné Borbély Ildikót, Kunhalmi Ágnest, Szabó Sándort, Tordai Bencét, Tóth Bertalant, Varju Lászlót és Harangozó Tamást – 400-600 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta, írja a 444.

Ugyanez a házbizottság korábban nem vizsgálta, hogy az ellenzék szerint a rabszolgatörvény általános vitájában a levezető elnök, Lezsák Sándor, házszabály-ellenesen vonta meg a szót az ellenzéki képviselőktől, és zárta le a vitát.

Ez a mostani még a kisebb büntetés, amire az ellenzéki képviselők számíthatnak. Kövér László a tegnapi ülésen végrehajtott ellenzéki pulpitusfoglalás miatt a lehető legsúlyosabb büntetést ígérte be az érintett képviselőknek. A házbizottság a szerdai ülésen történteket nem vizsgálta egyelőre.

A 444 szerint „a házbizottság ülése után az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és Szél Bernadett független képviselő közös sajtótájékoztatót tartott. Burány Sándor a Párbeszéd részéről ezen azt kifogásolta, hogy a vita egy pontján Orbán Viktor testőrei is berontottak az ülésterembe, pedig a jogszabályok világosan rendelkeznek arról, hogy kik lehetnek az ülésteremben, és a miniszterelnök testőrei nincsenek köztük. Az ellenzékiek továbbá azt is kifogásolták, hogy a kormánypártok jogilag nehezen meghatározható érveléssel arra hivatkozva utasították el a módosító javaslatok érdemi vitáját, hogy azokból „túl sok” van.”

Szél szerint politikai természetű vita zajlik, amelynek során az ellenzékieket és azokat próbálják elhallgattatni, akik az ellenzékre szavaztak. „A parlament és az utca itt összeér, ezt nem tudják kezelni, ezért osztogat Kövér is zsigerből büntetéseket” – mondta a 444 szerint.

Mérce/444