Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Cser Ágnes kikapcsoltatta a fűtést a szakszervezeti székházban, hogy kipaterolja a bölcsődei dolgozókat

Ez a cikk több mint 5 éves.

És olyat hallottak már, hogy egy szakszervezet irodájában egy másik szakszervezet vezetője kikapcsoltatja a fűtést?

Kicsit bonyolult a történet, de lényegében erről van szó. A mai napon a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) nyílt levélben fordult Dr. Cser Ágneshez, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnökéhez.

A nyílt levél nem ezen titulusában, hanem mint az osztatlan közös tulajdonú egészségügyi- és szociális ágazati vagyont kezelő Forrás-Sanitas Kft. ügyvezetőjéhez fordul Cserhez, miután úgy látják, hogy a szakszervezeti vezető több ponton is ellehetetleníti a munkájukat.

A BDDSZ irodája a Nádor utcában található, abban az épületben, amely korábban több más ágazati szakszervezetnek is otthont adott. Csakhogy mára kiürült.

Az épület többségi tulajdonosa az EDDSZ, aminek országos elnöke maga Cser Ágnes, de többek közt a BDDSZ-nek is van benne részesedése, ahogy több más szakszervezetnek is. És az épület gondnoksági és üzemeltetési feladatait az a vagyonkezelő látja el, melynek ügyvivője Cser Ágnes.

A vagyonkezelő Kft. ügyvivőjeként Cser Ágnes a bölcsődei dolgozók szerint gyakorlatilag ellehetetleníti a munkájukat, többek közt azzal, hogy a székház nyitvatartását korlátozta, az irodákba való bejutást megnehezítette, ráadásul – és ez a különösen méltatlan része a történetnek – mostanra az irodában még a fűtést is kikapcsolták.

Minderről a BDDSZ természetesen tájékoztatta a vagyonkezelőt, csakhogy panaszukra még csak választ sem kaptak.

A BDDSZ birtokvédelmi kérelmet nyújtott be az V. kerületi Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályára a tarthatatlan helyzet miatt,

a hivatal pedig helyt adott a kérelemnek, és kötelezte vagyonkezelő Kft.-t, hogy 3 napon belül állítsa vissza az eredeti állapotokat.

A jegyző többek közt az alábbiakat állapította meg:

„Panaszolt e tevékenysége ellátása során az irodaépületben lévő házközponti fűtést leállította és a fűtést 2018. október 11. napja óta nem biztosítja. Az eljárásban nem lelhető fel adat, amely a panaszoltnak azon – egyébként email útján a panaszossal közölt – állítását igazolná, hogy a fűtési rendszer meghibásodott, illetve a ház gépészeti rendszere elöregedett, leromlott állapotban van. Ez pedig azt eredményezi, hogy az eljárás adatai alapján az állapítható meg, hogy tényszerűen nincs ok arra, hogy a gázfűtési szolgáltatás szüneteljen, ami pedig azt is jelenti egyben, hogy a gázfűtési szolgáltatás indok nélküli szüneteltetésével panaszolt jogellenes módon, tilos önhatalommal zavarta meg és zavarja jelenleg is panaszost a békés birtoklásában.”

Magyarán a fűtést egész egyszerűen elzárták a BDDSZ irodájában. Októberben, a fűtési szezon kezdetén.

Szűcs Viktóriát, a BDDSZ elnökét arról kérdeztük, hogy vajon mi az oka annak, hogy a szakszervezeti székházban ilyen áldatlan állapotok uralkodnak. Találgatásokba nem akart bonyolódni, de jelezte a Mércének, hogy nem ez az első eset, amikor Cser Ágnes megnehezíti a szakszervezetek életét. Szűcs Viktória szerint figyelemre méltó, hogyan ürült ki az elmúlt években a Nádor utcai székház, amely egykor a szakszervezetek zászlóshajója volt.

Az épületben már csak ők tartózkodnak:

„üres a ház, kísértetkastély jellege van” – nyilatkozta a Mércének Szűcs Viktória.

Véleménye szerint méltatlan és embertelen az a mód, ahogy a BDDSZ az általa részben tulajdonolt székházban dolgozni kénytelen. Vészforgatókönyvük természetesen van arra az esetre, hogy a körülmények nem javulnának, „de az ember a saját tulajdonából nem szívesen megy ki”.

Szűcs Viktória szerint választhatták volna ők is azt az utat, amit a többi, a székházból kiseprűzött szakszervezet, de inkább felvállalták a harcot, mert

„felelősek vagyunk azért a vagyonért, ami a tagságé” – magyarázta a BDDSZ elnöke.

A nyílt levélben a szakszervezet Ügyvivő Testülete felszólítja Cser Ágnest, hogy szüntesse be mindazon tevékenységét, amellyel gátolja szakszervezetük vezetőjének és az iroda munkatársainak munkáját. Mint írják:

„Elfogadhatatlanok azok a különböző jogszabályba ütköző cselekedetei, amellyel a tulajdonunk megfelelő használatát gátolja! Mint a BDDSZ ügyvezető szerve felszólítjuk Önt, akadályoztatásunk azonnali beszüntetésére, a BDDSZ iroda megfelelő működéséhez szükséges állapotok visszaállítására! ”

A nyílt levél, illetve a jegyzői határozat itt olvasható teljes terjedelmében.

Dr. Cser Ágnes szakszervezeti vezetőként leginkább arról híresült el, hogy még a nyilvánvaló tények ellenében is igyekszik védeni a kormány álláspontját. Beszélt már arról, hogy akinek nem tetszik a magyar egészségügy, az elmehet (mely tanácsot az egészségügyi dolgozók jól láthatóan meg is fogadtak), volt rá példa, hogy Áder Jánost méltatta, mert aláírta a CEU-t kipateroló törvényt, megesett, hogy táncórákkal akarta csökkenteni az ápolók túlterheltségét, és perelni is szeret, amit legutóbb Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke tapasztalhatott meg  – de összességében leginkább teljes mellszélességgel állt ki az elmúlt években a kormány egészségügyi intézkedései mellett (időnként még az előző kormányok szapulásával is összekapcsolva mindezt), sokszor épp az egészségügyben dolgozók kárára.