Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyarok még gyerekeiknek sem ajánlják a tanári pályát, a tanárok a közvéleménynél is rosszabbul ítélik meg saját helyzetüket

Ez a cikk több mint 5 éves.

A portfolio.hu ismertette a Global Teacher Status Index 2018-as kiadását (Globális Tanári Státusz Mutató), amelyben Magyarországon is vizsgálták a tanárok általános helyzetét. A jelentés egy reprezentatív kutatáson alapul, ami 35 országban készült 1000-1000 fős mintákon.

A jelentés kitér rá, hogy a magyar társadalom a minimálisan megfelelőnek tartott és a jelenlegi tanári fizetés között közel 50%-os (49,1) szakadékot érez.  És a kutatásban megkérdezettek még így is felülbecsülték (minimum 10%-kal) a tanári fizetést.

A vizsgált 35 országból összesen kettő van, amiben a GDP/fő-höz viszonyított aránya a tanári fizetéseknek rosszabb, mint nálunk, egészen pontosan Oroszországban és a Cseh Köztársaságban. Miközben maguk a tanárok is alacsonynak tartják a fizetésüket, a magyarok többsége nem javasolja saját gyermekének, hogy a tanári pályát válassza.

Ehhez képest megmosolyogtatónak hathat, hogy nemrég Bódis József oktatási államtitkár egy MTA-n tartott konferencián arra utalt, hogy Magyarországon a tanárok csak a fizetés miatt választják a pályát, ahogy erről mi is beszámoltunk.

Bódis szerint az oktatásban is szükséges paradigmaváltás egyik kulcsa az, ha olyanok választják a tanári hivatást, akik

„nemcsak kereseti lehetőségnek tekintik a pedagógusi pályát”.

A Magyar Tudományos Akadémia a hazai közoktatás felmérése, illetve megújítása céljából indított egy oktatás-módszertani kutatást, amelyre szakmódszertani kutatókból és gyakorló pedagógusokból álló kutatócsoportok pályázhattak. A program most novemberben ért félidejéhez, ezért a kutatócsoportok egy konferencián számoltak be eddigi eredményeikről.

Az MTA szerint az ország oktatásra szánt költségvetését legalább az uniós átlaghoz kellene felzárkóztatni, enélkül ugyanis a közoktatás nem lesz képes utánpótlást biztosítani a magyar tudományos életnek.

Forrás: Portfolio.hu; Mérce