Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megvan Merkel utódja: Annegret Kramp-Karrenbauer a CDU új elnöke

Ez a cikk több mint 5 éves.

Új vezetőt választott Németország legnagyobb pártja, a jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU), miután a formációt 18 éven keresztül vezető Angela Merkel kancellár úgy döntött, nem indul újra ezért a tisztségért. A CDU 31. kongresszusa végül a második fordulóban választotta meg Annegret Kramp-Karrenbauert (AKK), aki a 999 küldött közül 517-nek a voksát nyerte el. Ellenfele, a merkeli vonallal való szakítást ígérő, bevándorlásellenes milliárdos ügyvéd, Friedrich Merz csak 482 szavazatot kapott.

Az első fordulóban még hárman versenyeztek a posztért, ám a jelenlegi kormányban egészségügy-miniszteri pozíciót betöltő Jens Spahn a maga 157 szavazatával már nem jutott tovább a döntő megmérettetésbe. Az első fordulóban Annegret Kramp-Karrenbauer 450, Friedrich Merz pedig 392 szavazatot kapott

Ahogy a jelölteket bemutató cikkünkben már írtunk róla, AKK a párt mérsékelt szárnyához tartozik. Saar-vidék korábbi miniszterelnökeként ő rendelkezik a legtöbb kormányzati tapasztalattal, és Merkelhez is ő áll a legközelebb.

Leköszönő beszédében a kancellár méltatta is AKK érdemeit, a Saar-vidéken elért sikereit, ezt a legtöbben burkolt támogatásként is értelmezték.

Merkel felszólalása egyébként hosszú vastapsot kapott: a 2021-ig a kancellári pozíciót megtartó Mutti összefogásra buzdította a CDU tagjait. Szerinte a politikai közép „egyetlen néppártja”, és az a feladata, hogy összefogja „Németországot, Európát, az idős és a fiatal nemzedéket, Keletet és Nyugatot, az erősebbeket és a gyengébbeket, várost és vidéket, a helyieket és a bevándorlókat”. Beszélt a párt és a német társadalom előtt álló kihívásokról is, a társadalom kettészakadását és elöregedését, a technológiai fejlődést, a világgazdaság átrendeződését, az álhírek terjedését, a Brexitet és az Európai Unió jövőjét jelölve meg.

„Ismét be kell bizonyítanunk, hogy határozottan megvédjük életformánkat, liberális értékeinket és érdekeinket, belül és kívül egyaránt” – jelentette ki.

Frissítés (17:30) – A frissen megválasztott pártelnök a szavazatok összeszámlálása utáni első beszédében csatlakozott Merkel összefogásra buzdító felhívásához. Mint mondta, a mostani kongresszus lendületét fenn kell tartani és a „közép nagy, közös néppártjának” megőrzésére és alakítására kell fordítani. Reményét fejezte ki, hogy ebben mind Merz, mind pedig Spahn a partnere lesz.

(MTI / Speigel)