Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elfoglalta a román ellenzék a parlamenti pulpitust, hogy leváltsák a korrupt házelnököt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Botrányba fulladt a román országgyűlés alsóházának szerdai ülése, miután az ellenzéki képviselők a kormánypárti szociáldemokrata (PSD) Liviu Dragnea képviselőházi elnök és Florin Iordache alsóházi alelnök menesztésére tett javaslatát az érintettek nem tűzték napirendre – írja a Román Nemzeti Hírügynökség, az Agerpres.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) alsóházi frakcióvezetője, Raluca Turcan azt is igényelte, hogy mivel a javaslat az alsóházi alelnököt is érinti, ezért a szavazást ne ő, hanem Marilen Pirtea liberális párti alelnök vezesse le, illetve a biztonság kedvéért a szavazás kézfelemeléssel történjen, mivel

„számos alkalommal bebizonyosodott, hogy az elektronikus szavazórendszer a képviselőház vezetőségének rendelkezései szerint működik”

A korrupciós botrányairól és sorosozásáról elhíresült Liviu Dragnea ellen már saját párttársai is szerveztek „lázadást” szeptemberben. Liviu Dragnea ugyanis nem akárki, ellenőrzése a párt fölött pedig olyan erős, hogy a PSD 2016 végi választási győzelme óta már két szocdem miniszterelnököt is kirúgott, mert úgy érezte, nem követik eléggé utasításait. A jelenlegi kormányfőt, Viorica Dăncilă-t pedig szinte kivétel nélkül mindenki a pártelnök bábjáként tartja számon.

Az ülést vezető és szintén meneszteni kívánt Florin Iordache a házszabályra hivatkozva utasította vissza a javaslatot. Arra hivatkozott, hogy a napirend bővítéséhez mindegyik frakció jóváhagyása, a házelnök és helyettesének menesztéséhez pedig saját frakciójának kezdeményezése szükséges, ezek közül pedig egyik feltétel sem teljesül.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna kifejezte, hogy a házelnök „illegálisan vezeti az ülést”, Victor Ponta volt miniszterelnök, a Pro Romania elnöke pedig egy 2012-es precedensre, Roberta Anastase házelnök leváltására hivatkozott. „Ugyanígy kell eljárni most is”- nyomatékosította Ponta.

Raluca Turcan liberális frakcióvezető ezután parlamenti sztrájkkal fenyegetett, amennyiben nem bocsátják napirendre a menesztési javaslatot. Nem sokkal később párttársa, Marilen Pirtea házelnök-helyettes a mikrofonhoz lépett és szavazást hirdetett az ülésidő egy órával való meghosszabbításáról. Az ülést vezető Iordache felhívta Pirtea figyelmét arra, hogy nem ő vezeti az ülést és felszólította, hogy foglaljon helyet a teremben. Az ellenzéki képviselők kézfeltartással jelezték, hogy szavazni kívánnak a javaslatról, majd a pulpitusra vonultak és tapsolni kezdtek. A  meneszteni kívánt Iordache át akarta adni a szót a kormánypárt frakcióvezetőjének Daniel Suciunak, a PSD-s képviselő útját azonban Pirtea házelnök-helyettes elállta. A sikertelen próbálkozások után a házelnök lezárta az ülést.

A szétforgácsolódott ellenzék pártjai sikerként értékelték egyik első közös fellépésüket, az ellenzéki frakcióvezetők az incidens után kijelentették, ők mától leváltottnak tekintik Dragneát és Iordachet

Ahogy liberális Pavel Popescu élő közvetítésében látszik az ellenzéki képviselők még mobil hangosítással is készültek az akcióra:

Posted by Pavel Popescu on Wednesday, 5 December 2018