Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tizenötezres demonstráció Dublinban a hajléktalanság ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Nemzeti Hajléktalan és Lakhatási Koalíció (National Homeless and Housing Coalition) nevű jogvédő szervezet rendezésében mintegy 15 ezer ember vonult demonstratívan szombaton Dublinban, miután a Lakhatási Minisztérium nyilvánosságra hozta, hogy október folyamán mintegy tízezer ember kényszerült téli krízisszállásra Írországban.

A sokezres, hajléktalanság felszámolásáért tüntető tömeghez a vonulás után hajléktalansággal foglalkozó civilek, hajléktalan aktivisták, baloldali politikusok és szakszervezetek képviselői szóltak.

Tina McVeigh, a Nemzeti Hajléktalan és Lakhatási Koalíció társelnöke szerint a jelenlegi kormány nem képes megküzdeni a hajléktalanság problémájával, sőt, még romlott is a helyzet a ciklus alatt.

„Radikális beavatkozást követelünk, és újra utcára vonulunk, hogy emlékeztessük őket, hogy még mindig itt vagyunk. Nem megyünk sehova.”

tette hozzá az aktivista.

Michelle Byrne, az Ír Diákszövetség kampányvezetője elmondta, hogy diáktársai az iskolák mellett, autókban kényszerülnek aludni, illetve hat órákat utazni, mert képtelenek megfizetni a hatalmas albérleti díjakat. Szerinte sokan „kizáródnak az oktatásból pusztán a lakhatási költségek miatt”. A legutóbbi írországi népszámláláson a hajléktalan emberek mintegy 8%-át hallgatók tették ki.

Brian McLoughlin az Inner City Helping Homeless (A Belváros Segít a Hajléktalanokon) szerevezet képviseletében elmondta, hogy az utóbbi négy évben Írországban 450 százalékkal nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik kénytelenek a karácsonyi ünnepeket krízisszállón tölteni.

Forrás: Independent (Irish News); Irish Times