Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az izraeli rendőrség korrupció miatt vádemelést javasol Netanjahu miniszterelnök ellen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az izraeli rendőrség vasárnap a miniszterelnök, Benjamin Netanjahu, felesége, Sara, valamint a médiamogul Elovics-házaspár vád alá helyezését javasolta, miután lezárták a nyomozást az úgynevezett „4000-es Ügyben”. Az nyomozásról korábban a Mérce is közölt beszámolót.

A gyanú szerint a 2014 és 2017 között kommunikációs miniszterként is tevékenykedő politikus egy média-szabályozási ügyben a Bezeq nevű médiacsoport érdekében járt el, az előny ára az volt, hogy Netanjahuról ne terjesszenek negatív híreket a Bezeq felületei, illetve a csoporthoz tartozó Walla hírportálon pozitívan nyilatkozzanak a miniszterelnökről. Az ügy miatt korábban a kormányfő több bizalmasát is őrizetbe vették.

A korrupciós ügyek tetézéseként egy további gyanú is felmerült, amely szerint Netanjahu egyik bizalmasa egyenesen a főügyész pozíciót ajánlotta fel egy bírónak, amennyiben hajlandó a pozíció birtokában megakadályozni egy Netanjahu feleségét érintő korrupciós ügyben.

Az egyik Netanjahu ügyeiben eljáró jogász szerint a jelenlegi személyzeti állomány mellett sem halad azonban elég gyorsan a folyamat: a vádemelés akár több hónapja is megtörténhetett volna. A lassú ügymenet felveti azt a problémát, hogy miközben Avichai Mendelblit főügyész feladata lenne vádat emelni Netanjahu korrupciós ügyeiben, Mendelblit a kormányfő közeli munkatársaként dolgozik nemzetbiztonsági kérdésekben. A főügyész szerint azonban az ügymenet teljesen normális ütemben halad.

Netanjahu az ellene induló eljárásokat politikai indíttatású puccskísérletként próbálja beállítani, amelyeket azért indít az ellenzék, mert választásokon képtelenek leváltani. Annyi az állításból mindenképpen igaz, hogy Netanjahunak nem igazán van kihívója: 2015-ben sorozatban harmadjára választották kormányfővé, és jelenleg sincs a pályán olyan, aki esélyesként szállhatna vele szembe. Ugyanakkor sokan úgy vélekednek, hogy Netanjahu egy idő után bele fog bukni a környezetét egyre inkább behálózó korrupciós vádakba.

Netanjahu ellen számos ügyben folyt és folyik nyomozás. Az egyik gyanú kapcsán a rendőrség mindjárt számos vesztegetési ügyet gyűjtött csokorba. A rendőrség szerint két vállalkozó rendszeresen küldött „ajándékokat„ a miniszterelnöknek, amelyeket befolyásával élve hálált meg Netanjahu. A luxusdohány- és alkoholáruk kapcsán  – melyek a rendőrség szerint körülbelül egymillió sékelt (80 millió forint) érnek – a kormányfő rendre azzal védekezik, hogy viszonzatlan baráti gesztusokról van szó, csakhogy a nyomozati anyag több ponton is arra utal, hogy a miniszterelnök bőkezűen viszonozta a számára és családja számára felajánlott értékeket, vagyis megvesztegetésről van szó.

(Haaretz / Independent)
Címlapkép: Orbán Viktor katonai tiszteletadással fogadja Benjámin Netanjahut a Kossuth téren 2017. július 18-án. MTI Fotó: Mohai Balázs