Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A forradalmak eszmék, és az eszméket nem lehet fegyverrel megölni

Ez a cikk több mint 5 éves.

Múlt héten ismeretlenek meggyilkolták Raed ef-Fareszt, Szíria egyik legismertebb aktivistáját és kollégáját, Hamúd ed-Dzsuneidet.

Raed ef-Faresz a kezdetektől harcolt a szíriai elnök, Aszad ellen, majd az ISIS és más terrorista szervezetek ellen is. 2011-ben vált híressé, amikor az arab tavasz során demonstrációk kezdődtek az Aszad- rezsim ellen Szíriában. Először a tüntetésekre készített egyedi molinói keltették fel a világ figyelmét. Faresz az angol és arab nyelvű molinóin elítélte Aszadot és szövetségeseit, Iránt és Oroszországot, elítélte a terrorizmus minden formáját és az USA – először Obama, majd Trump – politikáját.

Obama szíriai politikáját kritizáló molinó Faresz-molinó 2014-ből. Forrás: Elizabeth Tsurkov Twitter

Egyszer már megpróbálták megölni, de nem sikerült. 2014-ben az ISIS próbálta meggyilkolni, de azt a támadást még túlélte. Elrabolta őt az al-Kaida és szabadulásáig kínozták őt.

2011-től kampányolt a demokráciáért, a vérengzés befejezéséért, a gyerekek és nők jogaiért, Szíria  valóban egyik legkiemelkedőbb erőszakmentességet képviselő aktivistája volt.

Faresz Kafranbelben, Szíria Idlib tartományában élt. 2012-ben szabadította fel ezt a várost Szabad Szíriai Hadsereg, ezután Aszad hadseregének, később az ISIS-nek is folyamatos célpontjává vált. Emiatt hozta létre Faresz a Szabad Szíria rádiót, és rádiókészülékeket vitt a város fő pontjaira, teaházakba, fodrászatokba, kórházakba, hogy minél több embert tudjon tájékoztatni arról, hogy hol vannak útblokádok, mikor várhatóak a bombázások, hogyan védjék meg a gyerekeket.

Raed ef-Faresz. Forrás: Twitter.com/Shane Bauer

Tüntetéseket szervezett, és nemzetközi fórumokon is felszólalt a szír nép érdekében, Youtube-csatornáján és Twitteren közvetítette a világ felé, hogy mi történik Szíriában. Tavaly egy Oslóban szervezett szabadság fórumon feltette magának a kérdést, hogy „Megérte-e elkezdeni a forradalmat és konfrontálódni Aszaddal?” Majd így felelt magának: „Mindenképpen fontos volt”.

Több évnyi küzdelem után múlt héten meggyilkolták kollégájával együtt Szíria talán legbátrabb aktivistáját. Utolsó posztja Twitteren két tüntetésről szólnak, korábbi „Aszad, Oroszország és a terrorizmus minden formája” ellen, későbbi pedig egy Aszad ellenes tüntetést örökít meg. Itt látható ő maga is utoljára két fiával.

Emlékére és azok támogatására, akik nem adják fel a harcot, álljon itt az egyik leghíresebb mondata, ami tavaly Oslóban, a Freedom Forumon hangzott el:

„A forradalmak eszmék, és az eszméket nem lehet fegyverrel megölni.”

Ef-Faresz társai a rádiós halála után az ellenállás folytatását üzenő molinóval. Forrás: Rami Jarrah Facebook