Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Többet, jobban; múltról, és jelenről – Partizán, már a Mércén is

Ez a cikk több mint 5 éves.

Új, karakteresen baloldalibb formában tért vissza néhány hete Gulyás Márton internetes, politikai videóblogja. A Slejmet már néhány hete Partizánnak hívják, és minden pénteken este a Baross utca 85. szám alatti, Patyolat//Próbaüzembe, a budapesti munkásmozgalom egykori szívébe várják az ingyenes, élő adásra jelentkező közönséget.

Ezentúl pedig nemcsak ott, hanem a Mérce új, a Partizán műsorainak szentelt aloldalán is találkozhatsz velük!

És hogy miért volt szükség a változásra. Gulyás Márton maga is megfogalmazta, hogy karakteresebben szocialista, egészen pontosan demokratikus szocialista hangvételt kíván az eddigi, „balközép” irányultságú, politikai videómagazin helyett:

„szakítani kívántunk az eddigi balközép fogalmazásmóddal, és karakteresebb, demokratikus szocialista elköteleződésű műsort és videókat kívántunk készíteni.”

Na de hogyan is néz ki egy békés, és békét akaró, fegyvertelen partizán?

Az eddigi adásokból nagyjából ez is kiderült:

  • Az indulásnál mindjárt a múlt, százéves első köztársaságunk került terítékre, történészek, baloldali gondolkodók tálalásában.
  • A második alkalommal felvetődött legégetőbb kérdésünk is: milyen lesz az új ellenzék? És hogyan fogjuk megszervezni? Hogyan kell megszerveznünk?
  • A harmadik alkalom pedig ugyanerre a témára reagáló, újszerű elem, élő vitaszínház volt, ez a műfaj is többször jelentkezik még. Előadók: Fodor Tamás, Gulyás Márton, Háy Anna és  Székely Rozália.
  • A negyedik adás már nagyon is jelenkori, mondhatni akut problémát, a felsőoktatás krízisét tárgyalta,
  • Az ötödik adásban Gulyás Márton faggatta a képernyőről nyáron, kényszerűen lekerülő Kálmán Olgát, főleg arról: miért vagyunk immár képtelenek politikai megoldásokat keresni és találni kríziseinkre, hogyan lehetséges az, hogy a valóság faképnél hagyta a politikát?
  • Az hatodik alkalom pedig a mai magyar baloldal egyik legkarakteresebb gondolkodójának, esszéistájának, Tamás Gáspár Miklósnak az életútjával foglalkozott, őt Misetics Bálint kérdezte.

Távolról sincsen azonban még vége: hiszen jövő héten újra beköltözik a stúdióba a rögvalóság: arról lesz szó, miért és hogyan lett Összeszerelő-medence a Kárpát-medencéből?

A szervezők és a stáb tagjai mindenkit várnak a műsor élő felvételére december 7-én, pénteken 19 órától, a Patyolat // Próbaüzemben (1082 Budapest, Baross u. 85.)

A Partizán stábja ide is mindenkit szeretettel vár, de kövessétek őket itt, nálunk is!