Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ökoszorongás: egyre többen pánikolnak a klímaváltozás hatásai miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az utóbbi időben egymást érik a riasztóbbnál riasztóbb tanulmányok a klímaváltozásról. Az ENSZ legfrissebb dokumentuma szerint 2040-re már a mindennapokban érezni fogjuk a hatásait. Ez pedig egyre több emberben vált ki stresszt, pánikot – ez az ökoszorongás.

Az Élőbolygónk.hu cikke szerint ennek tünetei a klasszikus szorongással azonosak: megnövekedett stressz-szint és pánikrohamok, amelyeket a klímaváltozással kapcsolatos hírek váltanak ki, kínzó gondolatok, étvágycsökkenés és alvászavar.

Nem csak a hatásoktól félünk

Az emberek egy része a közvetlen hatásoktól retteg, mint az időjárás-változások, szökőárok, hurrikánok vagy éppen az élelmiszer-termelés veszélybe kerülése, mások inkább magát a gondolatot érzik nyomasztónak, hogy az egész bolygót érintően megváltozik minden körülöttünk egy általunk okozott jelenség miatt.

Hosszú távon az ökoszorongás az egészségünkre és a szociális kapcsolatainkra is rossz hatással lehet, emésztési problémáktól egészen az agresszióig vezethet. Ráadásul a problémán nem segít, hogy az ember a közösségi oldalát pörgetve folyamatosan riasztó hírekkel találja magát szembe – ha láthatóan foglalkoztatja a téma, akkor pedig a rendszer jellegéből adódóan egyre többel.

A portál úgy vélekedik, elsősorban az segíthet, ha megnyugtatjuk saját lelkiismeretünket azáltal, hogy lehetőségeinkhez mérten cselekszünk: életmódot váltunk, fenntarthatóan étkezünk, csökkentjük a szemetünket, szelektálunk – vagy éppen erre rábírjuk a környezetünket.

(via Élő Bolygónk)

Címlapkép: MTI / Sóki Tamás