Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb hazugság miatt pereskedik a Helsinki Bizottság a kormányerőkkel

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda, valamint a Fidesz elleni számos per után újabb jogvitára kerül sor a kormányoldal és a Magyar Helsinki Bizottság között: ezúttal a Magyar Idők című kormánylap két cikkben is megjelent állításai miatt fordul bírósághoz a civil szervezet – erről a Helsinki egy  blogbejegyzésben számolt be.

A Helsinki szerint az újság két hazug kijelentést fogalmazott meg velük kapcsolatban. Egyrészt Bayer Zsolt egyik publicisztikájában tényként azt írja hogy Szögi Lajos, az olaszliszkai lincselés áldozatának egyik gyilkosa a Helsinki Bizottsághoz fordult, hogy beperelje a magyar államot a rossz fogva tartási körülményei miatt. Emellett egy másik cikkben azt állítják, hogy a Helsinki „járta ki” a férfinak azt az ötmillió forintos kártérítést, amelyet ugyanebben az ügyben megítéltek számára.

A civil szervezet ezzel szemben leszögezi, hogy:

egyáltalán nem „jártak közben” H. Dezsőnek kártalanítás ügyében, és nem biztosítottak neki jogi képviseletet a bíróság előtti eljárásban.

Ugyancsak cáfolják a Magyar Idők kártérítésre vonatkozó állításait:

„a Magyar Helsinki Bizottság nem járt ki ötmilliós >>kártérítést<< Szögi Lajos egyetlen elítélt gyilkosának sem, így >>H. Dezsőnekíí<< sem”

– írják.

A második állítással kapcsolatban külön érdekes az, hogy az azt megfogalmazó cikk egyik szerzője az írás megjelenését megelőző napon levélben érdeklődött ugyanebben a témában, és választ is kapott a Helsinkitől, ám az újságíró végül visszakozott, és azt kérte, tekintsék tárgytalannak megkeresését.

A Helsinki ráadásul azt is írja, nem is álltak kapcsolatban H. Dezsővel: bár 2016-ban kaptak tőle egy levelet a szegedi börtönből, de nem a kártalanítás ügyében, hanem a megváltozott büntetőjogi megítélésről küldött kérdést. Erre rövid választ kapott a szervezettől, de valószínűleg ezt sem olvasta ugyanis a levél azzal jött vissza a Helsinkihez, hogy a címzettet nem sikerült megtalálni.

A jogvédő szervezet azt is megjegyzi, hogy a meggyilkolt Szögi Lajos családjának egyetemlegesen 46 millió kártérítést kell fizetni az elítélt H.-éknak, de eddig még egyetlen fillért sem sikerült behajtani rajtuk. Ebből pedig az következik, hogy H. Dezső minden valószínűség szerint egyetlen fillért sem fog átvenni a neki megítélt 5 milliós kártalanításból, mert azt a Szögi család fogja megkapni.

Mint azt mi is megírtuk, a Helsinki korábban már nyert pert Rogán Antal minisztériuma ellen, valamint három alkalommal a Fidesz ellen is.