Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra pert nyert a Helsinki Bizottság a Fidesz ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

A mai napon harmadjára nyert a Magyar Helsinki Bizottság a kormánypártok hazugságaival szemben. A mostani eset Halász János frakciószóvivő tavalyi sajtótájékozatójáig nyúlik vissza, ahol Halász azt állította, hogy a szervezet törvénysértő módon működik, titkolózik a „vagyonáról és az általa pénzelt emberekről”.

Halász a tavalyi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy más civil szervezetek és „a Magyar Helsinki Bizottság összehangoltan megtagadta a Magyar Hírlap közérdekű adatigénylését”. Valamint „e Soros-szervezetek titkolóznak a vagyonukról és az általuk pénzelt emberekről, ügynökökről”. És hogy „miközben másoktól átláthatóságot követelnek, saját működésüket egyáltalán nem akarják átláthatóvá tenni”; továbbá „a Soros-szervezetek magukat egyáltalán nem szeretnék átláthatóvá tenni”.

A Fővárosi Ítélő Tábla ma jogerősen is kimondta: mindez nem igaz.

„A bíróság ma nemcsak a Fidesz, hanem Halász János felelősségét is megállapította a hazudozásban. A pártnak és Halásznak bocsánatot kell kérnie a tőlünk, valamint 400 ezer forintos sérelemdíjat és mintegy 400 ezer forint perköltséget kell fizetnie.”

– írja a Helsinki.

A bíróság arra is felszólította a perveszteseket, hogy tartózkodjanak a további jogsérétsektől. A kormánypárt korábban már két esetben is jogerősen pert veszített a Magyar Helsinki Bizottsággal szemben.

„Mindkét esetben bocsánatkérésre kötelezték, valamint felszólították, hogy tartózkodjék további jogsértésektől. Ez utóbbinak, mint a mai ítéletből is kiderül, nem tett eleget a Fidesz, sőt az ilyesfajta otromba és abszurd koholmányokra egyenesen politikát épít. De amíg létezik független bíráskodás és vannak karakán civil szervezetek, ezek a hazugságok lelepleződnek.”

– írja a Helsinki.