Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tavaly a világon összesen 50 ezer nőt gyilkolt meg rokona vagy közeli hozzátartozója

Ez a cikk több mint 5 éves.

A nők elleni erőszak elleni világnap alkalmából az ENSZ kábítószer- és bűnügyi hivatala jelentést tett közzé a világon 2017-ben gyilkosság áldozatául esett nőkről. A jelentés adatait a BBC dolgozta fel.

87 ezer női áldozat, akik közül 30 ezret partnere, 20 ezret családtagja ölte meg: ez 2017 mérlege a nők elleni erőszak tükrében. Ez azt jelenti, hogy tavaly minden órában hat nő esett áldozatul a családon belüli erőszaknak.

És ez csak azoknak az eseteknek a száma, amik szerepelnek az egyes államok nemzeti statisztikáiban, ezen belül is azok, ahol a gyilkosság oka fel van tüntetve.

Az ENSZ jelentése azt találta, hogy 2017-ben Ázsiában esett a legtöbb nő áldozatul a nemi alapú erőszaknak, ott nagyjából 20 ezer nőt gyilkolt meg valamely hozzátartozója. Ennek ellenére leginkább Afrikában vannak kitéve a nők a családon belüli erőszak veszélyének: Afrikában tavaly 19 ezer nőt gyilkoltak meg, de 100 ezer nőből 3,1-et ölt meg családtagja vagy hozzátartozója, míg Ázsiában 100 ezerből 0,9-et. Az áldozatok száma Európában volt a legalacsonyabb, de itt is 3000 nőről van szó – ami semmiképpen sem elhanyagolható szám.

A jelentés kiemeli, hogy túlnyomó többségben még mindig férfiak esnek gyilkosság áldozatául (négyszer gyakrabban, mint a nők), de ha csak a családtagok vagy közeli hozzátartozók által elkövetett gyilkosságok áldozatainak nemi arányát nézzük, akkor döbbenetesen megugrik a női áldozatok aránya.

Míg az összes gyilkosságnak csupán 20 százalékában nő az áldozat, addig a hozzátartozó által elkövetett gyilkosságoknak már 64 százalékában.

A BBC megpróbált utánajárni az összes, a sajtó és a rendőrség által nyilvánosságra hozott, egyetlen nap alatt elkövetett nemi alapú gyilkosságnak. Az elérhető adatok alapján 2018. október 1-jén összesen 47 nőt ölt meg hozzátartozója 21 országban. A BBC cikkének közlésekor ezeknek a gyilkosságoknak a többségében még nem zárult le a rendőrségi nyomozás, de néhány áldozat történetét megosztotta a brit lap:

A kenyai, 22 éves Judith Chesangot férje ölte meg nem sokkal az után, hogy a nő elhagyta. Az indiai, 18 éves Neha Sharad Chaudury-t valószínűleg a szülei és egy férfi rokona ölte meg, mert nem tetszett nekik a lány barátja. A brazil, 39 éves Sandra Lucia Hammer Mourát volt férje ölte meg 5 hónappal szakításuk után. A francia, 36 éves Marie-Amélie Vaillat-t férje ölte meg, miután szakítottak.

Vasárnap Magyarországon is a nők elleni erőszak áldozatairól emlékeztek, a minden évben megrendezett Néma Tanúk felvonuláson az elmúlt évben a partnerük, ex-partnerük, fiuk, fivérük, apjuk, vagy egy általuk visszautasított férfi által megölt nők neveit olvassák fel. A felolvasás általában hosszú percekig tart, így volt ez idén is.

Az ENSZ jelentése arra hívja fel a figyelmet, hogy az utóbbi években sehol sem történt jelentős előrehaladás vagy érzékelhető változás a nők elleni erőszak megfékezésében, annak ellenére, hogy több helyen törvényeket, programokat indítottak és fogadtak el, amik ezt célozták meg.

Mint tudjuk, Magyarországon az állam évek óta nem tesz azért, hogy a magyar férfiak által elkövetett családon belüli erőszak eseteit csökkentse (a magyar hatóságok érdektelenségének elkeserítő esetéről számolt be Dr. Wirth Judit és Hoffmann Kriszta Ki ölte meg Mónit? című cikke, amely a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen alkalmából indított sorozatunk részeként jelent meg).

A statisztikák alapján az elmúlt 12 hónap alatt 40 nőt ölt meg Magyarországon olyan férfi, akivel az áldozat valamilyen közeli kapcsolatban állt.

Ahogy az ENSZ jelentése találóan megfogalmazza: az adatok alapján „az otthon a legveszélyesebb hely a nőknek.”

Címlapkép: A 2018-as Néma Tanúk felvonulás. / Markoszov Szergej, Mérce