Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mégis maradna a TELC nyelvvizsga Magyarországon, de már más partnerekkel

Ez a cikk több mint 5 éves.

A múlt héten írtunk a hazánkban legnépszerűbb TELC nyelvvizsga, és az azt 2000 óta itthon szervező Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) közti váratlan szerződésbontásról. Ebben a cikkünkben az Eduline információja alapján – a hazai sajtó nagy részéhez hasonlóan – úgy értékeltük ezt a hírt, hogy ezzel február után már nem lehet TELC nyelvvizsgát tenni itthon. Most kiderült: ebben tévedtünk.

A vizsga frankfurti központja ugyanis azt közölte lapunkkal, hogy a TIT-tel történő szerződésbontás ellenére folytatnák a TELC-et Magyarországon, és ehhez már keresik is az új partnereket.

Levelükben azt írták, „a telc rendes felmondás keretében felmondta a TIT-tel a szerződését. Ők azóta azt terjesztik, hogy a telc megszűnik.

Lapunkhoz eljuttatták a folytatásról szóló konferenciára kiadott, intézményvezetőkhöz eljuttatott közleményt is, melyben a német fél arról ír, továbbra is jelen lesz hazánkban, április elsejétől partnereiknek és az irántuk érdeklődő intézményeknek közvetlen a telc GmbH-val ajánlanak együttműködést, közvetítők nélkül.

A TELC tehát ezek alapján továbbra is jelen szeretne lenni Magyarországon, csak ezt valamiért nem a TIT-tel közösen szeretné folytatni.

Ez némileg árnyalja azt a képet, amit a TIT közölt a szakításról: ők ugyanis azt írták, a TELC frankfurti központja indoklás nélkül felmondta velük a szerződést, és az erről szóló közleményük végén már ajánlottak is mást a TELC helyett: a saját fejlesztésű iXam nyelvvizsgájukat.

Hogy pontosan miért, arra a központ tett egy homályos utalást a Mércének írt levelében:

„A felmondás okáról lehet találgatni, a cikkben van is rá utalás. Ha az Ön egyik beosztottja az Ön háta mögött egy másik, hasonló portál fejlesztésében, finanszírozásában vesz részt, akkor Ön mit lépne? És ráadásul az ötletet Ön osztotta meg vele jó három évvel ezelőtt?”

Ez utóbbit nem fejtették ki részletesebben, ám árulkodó lehet, hogy a TIT az általuk fejlesztett saját, számítógépes és a „vizsgázóbarát” tesztjéhez elég hasonlóan, a TELC is közleményében az infrastruktúra átalakításáról és a kor szellemének megfelelő szervezésről ír. Kérdéseinkkel megkeressük mindkét felet, amint további információkhoz jutunk, természetesen további cikket közlünk a témáról.

Címlapkép: TELC Facebook.