Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A lehető legrosszabb időpontban szűnik meg a legnépszerűbb nyelvvizsga

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nyelvtanárok és diákok ezreit érte hidegzuhanyként a minden előjel nélkül érkező bejelentés: 18 év után megszűnik itthon a legnépszerűbb nyelvvizsga. Tanárok tucatjait képezték külön az erre való felkészítésre, és éppen vizsgára készülő diákok tömegei állnak tanácstalanul, miközben jövő évtől kötelező a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez.

Október közepén írt arról az Eduline, hogy megszűnik a hazánkban legnépszerűbbnek számító nyelvvizsga, a TELC, miután annak frankfurti központja indoklás nélkül felmondta a szerződését  magyarországi jogtulajdonosával, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulattal (TIT). A 2000 óta államilag elismert, akkreditált nyelvvizsgát utoljára jövő év februárjában lehet letenni.  A döntésnek sem előjele nem volt, de még csak pletykák sem keringtek a megszűnésről, amelyre racionális magyarázatot nehéz találni. A TELC régóta piacvezető idehaza, tanárokat képeztek külön arra, hogy ennek a nyelvvizsgának a típusfeladataira készítsenek fel diákokat magánórákon.

Most egy jelentős részük teljesen tanácstalan: januárra és februárra még kiírt két vizsgát a TIT. A Mércének nyilatkozott egy nyelvtanár, aki azt mondta, az egyik csoportja például március-áprilisra tervezte letenni az angol középfokút, de mivel akkor már nem fog létezni a nyelvvizsga, amire eddig készültek, még felméri, érdemes-e elküldenie őket most. A két nyelvvizsga-időpont egyébként csalóka, ugyanis hiába van belőle kettő, nem telik el köztük annyi idő, hogy a vizsgázó megkapja a kijavított feladatlapokat, és újra próbálkozzon, ha nem sikerült. Azt is mondta,

folyamatosan kérdezgetik a diákjai, hogy most mi lesz velük, de nem tud semmi megnyugtatót mondani nekik.

E-mailben és a közösségi médiában is folyamatosan kap üzeneteket, de egyelőre nem tud arról sem semmit mondani, mi állhat a dolog hátterében – ez is sokakat foglalkoztat ugyanis.

„A vizsga tulajdonosa, a frankfurti telc gGmbH a TIT-tel kötött szerződés érvényes pontja szerint felmondta a TIT-TELC nyelvvizsgára vonatkozó szerződést. A felmondás a szerződésnek megfelelően, hat hónapos határidővel történt. A német fél a felmondást nem indokolta és a nyelvvizsgával kapcsolatos jövőbeli terveiről nem tájékoztatott bennünket. Ezen kívül mi más információval nem rendelkezünk, ezt tettük közzé eddig is.”

– válaszolta a megszűnés okát firtató kérdésünkre. Bár első felében csupán megismétli a nem túl informatív korábbi reakciójukat, a válasz tartalmaz egy új és érdekes információt: nevezetesen a fél éves határidőt.

Felmerül a kérdés, hogy akkor miért nem tudtunk októberig semmit a kivonulásról?

Nagyon modern, de csak hazai

A TIT weboldala miután megemlíti a tényt, hogy megszűnik a TELC, rögtön azzal igyekszik árnyalni a képet, hogy egy másik, „hazai fejlesztésű, államilag akkreditált számítógépes vizsgát”, az iXam-et kínálnak helyette. Erről sokan tévesen azt hiszik, hogy a szintén a TIT által szervezett vizsga a TELC-hez hasonlóan nemzetközileg elismert és elfogadott, ez azonban nem igaz.

Információink szerint egy kizárólag itthon elfogadott nyelvvizsgáról van szó.

Ezt az információt a TIT is megerősítette kérdésünkre. Emellett míg TELC-vizsgát összesen hét nyelvből lehet tenni, addig az iXam weboldala tanúsága szerint egyelőre kizárólag angolt kínál. Ehhez még azt tették hozzá válaszukban, hogy ez „várhatóan majd” kiegészül némettel is.

Amikor kikerült a TELC hazai megszűnésének híre, az iXam weboldalán még vajmi kevés információ volt elérhető, azóta már felkerültek a mintafeladatsorok. Érdekesség, hogy korábban a lapunknak nyilatkozó, a mintafeladatokat kérő magántanártól is csak türelmet kértek. (Ezzel szemben az első nyelvvizsga állam által biztosított ingyenességéről hamar igen részletes leírás került föl, aminek előnézeti képéül a menedzsmentjében volt Fidelitas-potentátok tucatjait magában tudó Új Nemzedék program weblapjának egy képernyőmentését választották.)

forrás: ixam.hu

A legrosszabb pillanatban

A kivonulás nem nagyon jöhetett volna rosszabbkor: 2020-tól kötelező a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez, ami már önmagában visszavetheti a felvett hallgatók számát. Ezáltal leginkább az épp a kormányzat által preferált műszaki, illetve az agrár- és természettudományos területeken fog óriási csökkenés mutatkozni a jelentkezők számában. Nyilván ennek a tendenciának nem tesz jót a régóta legnépszerűbb nyelvvizsga megszűnése.

Címlapkép: Telc Nyelvvizsgaközpont / Facebook