Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz szerint maguk a dolgozók szeretnék, ha ki lennének zsigerelve

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nagy felháborodást okozott a hír, hogy a kormány újra leporolta az először tavaly áprilisban belengetett, „rabszolgatörvényként” elhíresült törvénymódosítást. A Fidesz most szűkszavú közleményben reagált az ingerült reakciókra: szerintük nem jó, ha bürokratikus akadály van az előtt, aki többet szeretne dolgozni.

A törvénymódosítás értelmében a munkaidőkeret, ami meghatározza, hogy mennyi a teljesítendő munkaidő egy adott időszakban, egy évről három évre nyúlna. Ez annyit jelent, hogy a ledolgozott túlórákért járó pihenőnapokkal a munkáltatónak nem egy éven, hanem három éven belül kellene csak elszámolnia, ami azt eredményezné, hogy a munkavállalók nem tudnák követni, elszámolja-e a munkáltatójuk az összes túlórájukat.

Emellett a módosítás 300 óráról 400 órára emeli az egy éven belül kérhető túlóraszámot, és a megszakítás nélküli, a több műszakos vagy az idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállalók számára csupán havi egy pihenőnapot ír elő.

A javaslat egyéni módosító indítvánnyal került újra a parlament elé, a szakszervezetek és több ellenzéki párt is felháborodott közleményekben fejezte ki az ezzel kapcsolatos nézeteit.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint a módosítás azt jelentené, „hogy az érintetteket négy hétig reggeltől estig munkára kötelezhetnék”, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti szövetsége (VDSZ) pedig azt üzente az indítványt előterjesztő Kósa Lajosnak és Szatmári Kristófnak, hogy próbálják ki, milyen néhány feszített műszakot végigdolgozni egy gumigyárban.

A DK szerint a „kormány ismét a nehéz sorsú embereken akarja megspórolni mások luxusfizetéseit”, az MSZP szerint „nem a kötelező robot elrendelésére van szükség, hanem a munka törvénykönyvének átalakítására, és a fizetések komoly emelésére”, az LMP szerint pedig a „Fidesz új javaslata kényszer-ingyendolgoztatást jelent”.

Csütörtökön a Fidesz is reagált a törvénymódosítási javaslat körüli megszólalásokra az „A Fidesz azt  javasolja, hogy aki többet akar dolgozni és keresni, az megtehesse, ne legyen ezelőtt bürokratikus akadály” című közleményükben.

„A Fidesz-frakció ellenzéki véleményekre reagáló, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a magyar gazdaság jól teljesít, az ország tartós növekedési pályára állt, egyre többen dolgoznak, nőnek a bérek, és úgy látják, hogy sokan szívesen dolgoznának még többet. „Ez elől szeretnénk lebontani a bürokratikus akadályokat, hiszen ez a munkahelyteremtés kormánya” – fogalmaztak”

– áll az MTI híradásában.

Tehát a munkavállalói jogok súlyos csorbítása a kormánypárt szerint teljesen rendben van, mert „sokan szívesen dolgoznának többet”.

Címlapkép: MTI Fotó: Kovács Tamás