Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amerika nem nézi jó szemmel Gruevszki menedékjogát, Szíjjártó szerint minden szabályos

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Népszava felkereste a washingtoni külügyminisztériumot, hogy véleményezze Nikola Gruevszki menedékjoghoz való hozzásegítését. Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma azt nyilatkozta, továbbra is figyelemmel kíséri Gruevszki ügyét. A külügy szerint a politikussal szemben Macedóniában „alapos és átlátható jogi eljárás folyt”, amelynek eredményeként két évre börtönre ítélték, miközben „az ítéletet több bíróság is megerősítette”.

Az amerikai álláspont szerint „Macedóniában megfelelő módon folyt az ügyben a jogi eljárás és Nikola Gruevszki felelősségre vonása”, ami tökéletes ellentéte a magyar kormány álláspontjának, amely szerint a korrupt politikus ellen nem jogállami keretek közt folyt a bírósági eljárás.

A washingtoni külügyminisztérium egyébként már korábban is azon a véleményen volt, hogy Gruevszkit Macedóniában kell felelősségre vonni.

Eközben Macedónia Gruevszki kiadatását kérte Magyarországtól. Renata Deszkoszka igazságügyi miniszter kedden azt nyilatkozta a sajtónak, a kiadatáshoz szükséges dokumentumok egy részét már lefordították, egy másik részét utólag küldik el.

„Szerepelnek benne mindazok az eljárások, amelyekben vizsgálat vagy vizsgálati előkészület folyik, és amelyek alapot nyújtanak arra, hogy letartóztassák, ha kiadják”

– mondta.

Az Index tegnap összegyűjtötte, mi a teendő, ha egy menekült kiadatását kérik Magyarorszgától. Először is, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak felül kell vizsgálni a menedékjogot, vagyis a hivatal a saját döntését vizsgálja felül.

A Helsinki Bizottság jogi munkatársa részletesen elmagyarázta az Indexnek, hogyan is néz ki a procedúra: amikor egy menekült kiadatását kérik Magyarországtól, akkor a törvényben elvárt felülvizsgálat során a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal újra meghallgatja a menekültet, megvizsgálja a kiadatási kérelem megalapozottságát és információkat gyűjt a kiadást kérő országról (jelen esetben Macedóniáról).

Az albán, a montenegrói és a szerb hatóságok szerint Gruevszki november 11-én hagyta el Macedóniát, ahonnan Albániába, majd Montenegróba utazott. Szerbiába november 12-én érkezett meg, és másnap kora reggel távozott,

ami azért is érdekes, mert a magyar állam szerint Szerbia biztonságos országnak számít, tehát aki onnan érkezik menekültként, annak elutasítják a menedékkérelmét és vissza is fordítják.

Szíjjártó Péter külügyminiszter ma sajtótájékoztatót tartott, ahol megerősítette, hogy magyar diplomaták kísérték át a Balkánon Gruevszkit. Az Index azt kérdezte a minisztertől, hogy erről ki döntött, mire Szíjjártó a következőt felelte:

„Ez nem lényeges, nem történt bűncselekmény, mindenki szabályosan járt el, a magyar állam semmilyen szöktetésben nem segített.”

A lap azt is megkérdezte tőle, volt-e bármilyen háttéralku Macedóniával Gruevszkivel kapcsolatban, erre azt a választ adta Szíjjártó, hogy nem hisz az összeesküvés-elméletekben. Állítása szerint semmilyen jelzés, vélemény nem érkezett az ügyben NATO-tagállamok részéről, szerinte ugyanakkor ez nem diplomáciai-külügyi, hanem menekültügyi kérdés.

Szíjjártó nem reagált arra kérdésre, hogy Gruevszki milyen okmányokkal lépte át a magyar határt, arra pedig kitérő választ adott, hogy mégis hogy lehetséges, hogy várandós nők és más veszélyeztetett menedékkérők nem jutnak menekültstátuszhoz, miközben Gruevszki igen. Szerinte ugyanis ő ebben külügyminiszterként nem illetékes, ezzel külön hatóság foglalkozik.

Címlapkép: Flickr / NATO