Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kötelező tesi után jöhet a családi életre való nevelés?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Emberi Méltóság Központ és a CitizenGo szervezet kezdeményezte, hogy a családi életre való nevelés megjelenjen a Nemzeti alaptantervben. Az erről szóló petíciót Rétvári Bence vette át kedden Budapesten.

Az MTI beszámolója szerint Frivaldszky Edit, az Emberi Méltóság Központ igazgatója elmondta, hogy már közel tízezer aláírást gyűjtöttek, csatlakozókat pedig továbbra is várnak. Kiemelte, hogy egyetértenek a kormány családokat segítő törekvéseivel, ezért címezték Kásler Miklósnak a petíciót.

Rétvári Bence az átvételnél elmondta, hogy az új oktatásról szóló jogszabályt azért is nevezték köznevelési törvénynek, mert azt gondolják, hogy az iskolának az ismeretanyag átadása mellett a nevelés is fontos feladata. Rétvári szerint csak működő családokra tud egy működő ország épülni, ezért fontos, hogy az iskolában a családi szerepek, konfliktusok, feladatok is előtérbe kerüljenek.

Bár az MTI hírben Frivaldszky úgy fogalmaz, hogy „nem szeretnék, ha az osztályfőnöki óra terhére vagy plusz óraszámban jelenne meg a téma”, a petícióban mégis arra kérik az emberi erőforrások miniszterét, hogy tegyen erőfeszítéseket azért, hogy

„a családi életre nevelés ne csak elméleti szintű célként jelenjen meg a NAT-ban, hanem a mindennapos testneveléshez vagy a mindennapos művészeti neveléshez hasonlóan konkrét óraszámmal is”.

Honlapjuk szerint az Emberi Méltóság Központ „2013-ban alakult, hogy találkozóhelye legyen a házasságért, a családért, az emberi életért és az emberi jogokért tevékenykedő civileknek”. Legutóbb akkor hallhattunk róluk, amikor a szexuális bántalmazás áldozatait védő isztambuli egyezmény ellen szólaltak fel, miszerint az „egyezmény a gender ideológia trójai falovát jelentheti”.

A kezdeményezést útjára indító másik szervezet, a melegjogok és a gender ellen küzdő családvédelmi hálózat, a CitizenGo a Népszava információ szerint több szálon is kötődik orosz oligarchákhoz és kormányzati érdekkörökhöz. A madridi székhelyű CitizenGo augusztusban üdvözölte a kormányzati szándékot, hogy megszüntetnék a társadalmi nemek tanulmányát, de indítottak már petíciót a „Soros-szervezetek” betiltásáért is. Az orosz hátszelű, világszerte aktív hálózat több, mint 50 országban indít hasonló kampányokat, és vesz részt kormányzati rendezvényeken és államtitkárságok munkacsoportjaiban itthon.

Címlapkép: MTI / Bruzák Noémi