Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így nő Mészáros Lőrinc vagyona akkor is, ha csökken

Mészáros Lőrinc egy csütörtökön lezárult tranzakció keretében tőzsdei részvényekre váltotta az állami megrendelésekkel bőségesen ellátott építőipari cégeit, ez alapján pedig a G7 kiszámolta, mekkora jelenleg a volt felcsúti polgármester vagyonának az a része, amely a nyilvánosság számára is látható.

Annak, hogy a Mészáros-csoport két építőipari zászlóshajóját, a Mészáros és Mészáros Kft-t, illetve az R-Kord Kft-t birtokló Mészáros Építőipari Holding Zrt. 51 százalékáért közel 57 milliárd forintnyi részvényt szerzett, a G7 szerint két nagyon fontos következménye van.

Egyrészt így a jövőben tőzsdei kisbefektetők is részesülhetnek az állami megrendelésekkel kitömött cégek sikeréből, még ha a haszon nagy része továbbra is Mészáros Lőrincet gazdagítja majd.

Másrészt viszont az átszervezés során most olyan vállalatokat is felértékeltettek egy nagy tanácsadócéggel, amelyek értékét korábban csak nagyságrendileg lehetett megbecsülni. Ezzel a Mészáros-birodalom újabb elemei váltak forintban is kifejezhetővé.

A G7 számításai szerint Mészáros Lőrinc tőzsdei vagyona jelenleg 210 és 213 milliárd forint között lehet. Ez kevesebb, mint az év elején, mivel azóta inkább estek az árfolyamok.

A polgármester látható vagyona mégsem lett kisebb: a most felértékelt építőipari vállalatban megtartott kisebbségi tulajdonrésze további 57,4 milliárddal növeli az ország valószínűleg leggazdagabb emberének vagyonát.

(A PwC tanácsadó cég szerint ugyanis közel 120 milliárd forintot érnek a Mészáros-vagyont megalapozó cégek, a Mészáros és Mészáros, valamint az R-Kord.)
Az pedig szintén kiderült tegnap, hogy a Mészáros média-portfóliót tömörítő Opus Press – ami most teljes egészében a Mészáros családhoz került – közel 10 milliárd forintot ér, és épp ennyit kapott egy minden bizonnyal szintén az egykori fideszes polgármester tulajdonában lévő tőkealap lényegében a Mátrai Erőmű 55 százalékáért.

Mészáros Lőrinc és Varga Mihály a Visonta Projekt (Mátrai erőmű) indulásakor. Fotó: Viresol Kft. Facebook

Így tehát

Mészáros Lőrincnek csak azokban a cégekben nagyjából 300 milliárd forintja van, amelyeknek mostanra ismertté vált az értéke.

A G7 cikke ugyanakkor megjegyzi, hogy ez messze nem minden, hiszen a Mészáros-vagyon egy jelentős (a földek és más ingatlanok, az egyéb vélhetően hozzá köthető magántőkealapok, az egyelőre megtartott több tucatnyi cég, az ingóságok, a külföldi vállalkozások és a focicsapatok) jelentős része továbbra is egy nagyon nehezen átlátható céghálóban van elrejtve, így ezek értékét még nagyságrendileg sem könnyű megbecsülni.

(G7)