Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így nő Mészáros Lőrinc vagyona akkor is, ha csökken

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mészáros Lőrinc egy csütörtökön lezárult tranzakció keretében tőzsdei részvényekre váltotta az állami megrendelésekkel bőségesen ellátott építőipari cégeit, ez alapján pedig a G7 kiszámolta, mekkora jelenleg a volt felcsúti polgármester vagyonának az a része, amely a nyilvánosság számára is látható.

Annak, hogy a Mészáros-csoport két építőipari zászlóshajóját, a Mészáros és Mészáros Kft-t, illetve az R-Kord Kft-t birtokló Mészáros Építőipari Holding Zrt. 51 százalékáért közel 57 milliárd forintnyi részvényt szerzett, a G7 szerint két nagyon fontos következménye van.

Egyrészt így a jövőben tőzsdei kisbefektetők is részesülhetnek az állami megrendelésekkel kitömött cégek sikeréből, még ha a haszon nagy része továbbra is Mészáros Lőrincet gazdagítja majd.

Másrészt viszont az átszervezés során most olyan vállalatokat is felértékeltettek egy nagy tanácsadócéggel, amelyek értékét korábban csak nagyságrendileg lehetett megbecsülni. Ezzel a Mészáros-birodalom újabb elemei váltak forintban is kifejezhetővé.

A G7 számításai szerint Mészáros Lőrinc tőzsdei vagyona jelenleg 210 és 213 milliárd forint között lehet. Ez kevesebb, mint az év elején, mivel azóta inkább estek az árfolyamok.

A polgármester látható vagyona mégsem lett kisebb: a most felértékelt építőipari vállalatban megtartott kisebbségi tulajdonrésze további 57,4 milliárddal növeli az ország valószínűleg leggazdagabb emberének vagyonát.

(A PwC tanácsadó cég szerint ugyanis közel 120 milliárd forintot érnek a Mészáros-vagyont megalapozó cégek, a Mészáros és Mészáros, valamint az R-Kord.)
Az pedig szintén kiderült tegnap, hogy a Mészáros média-portfóliót tömörítő Opus Press – ami most teljes egészében a Mészáros családhoz került – közel 10 milliárd forintot ér, és épp ennyit kapott egy minden bizonnyal szintén az egykori fideszes polgármester tulajdonában lévő tőkealap lényegében a Mátrai Erőmű 55 százalékáért.

Mészáros Lőrinc és Varga Mihály a Visonta Projekt (Mátrai erőmű) indulásakor. Fotó: Viresol Kft. Facebook

Így tehát

Mészáros Lőrincnek csak azokban a cégekben nagyjából 300 milliárd forintja van, amelyeknek mostanra ismertté vált az értéke.

A G7 cikke ugyanakkor megjegyzi, hogy ez messze nem minden, hiszen a Mészáros-vagyon egy jelentős (a földek és más ingatlanok, az egyéb vélhetően hozzá köthető magántőkealapok, az egyelőre megtartott több tucatnyi cég, az ingóságok, a külföldi vállalkozások és a focicsapatok) jelentős része továbbra is egy nagyon nehezen átlátható céghálóban van elrejtve, így ezek értékét még nagyságrendileg sem könnyű megbecsülni.

(G7)