Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bizalmatlansági szavazás készül Theresa May ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

A London Economic információi alapján úgy tűnik, össze fog jönni a Theresa May brit miniszterelnök elleni bizalmi szavazáshoz szükséges 48 levél az 1922-es bizottságban, amivel a konzervatív párt elindíthatja a miniszterelnök leváltásához vezető eljárást.

Nagy-Britanniában amennyiben a konzervatív képviselők úgy látják, a miniszterelnök a továbbiakban már nem alkalmas a kormány vezetésére, az 1922 Bizottság nevű szervezethez kell fordulniuk levélben, egészen pontosan negyvennyolcan. Ezután a bizottság kezdeményezheti a bizalmatlansági szavazás lefolytatását – amennyiben a képviselők May mellett szavaznak, egy évig nem lehet újra megkérdőjelezni alkalmasságát, ha azonban ellene, megindul egy kiválasztási folyamat, ki legyen az új kormányfő.

A Brexit-tárgyalások sorozatos sikertelensége, majd a jelenlegi megállapodás nem tett jót May pozíciójának – miután a nyáron távozott az addigi Brexit-ügyi miniszter, a héten négy minisztere is lemondott, a kilépéssel kapcsolatos aggályaik miatt.

A bizottsághoz előreláthatólag a jövő héten fognak beérkezni a levelek, ezután derül ki, eljátszotta-e már May párja képviselőinek bizalmát, illetve elég embert tudott-e maga mellé állítani fő kihívója, Jacob Rees-Mogg, a kormányzó párt Brexit-párti szárnyának emblematikus alakja.

Mind a konzervatívok középre húzó szárnya, mind a Munkáspárt blairista irányzata el szeretné kerülni a kormányválságot, mivel abból politikai szempontból mindkét párt radikálisabb irányzatai profitálnának.

Amennyiben May kormánya bukik, legnagyobb eséllyel Rees-Moggot fogják kormányfőnek jelölni, aki már nagyban készül ezen szerepre –

azonban ez esetben igen nagy a valószínűsége, hogy az alsóházi képviselők többsége bizalmatlansági indítványt fog benyújtani a kormány ellen, és új országgyűlési választások kiírását fogja javasolni.

Ehhez a munkáspárti képviselőknek mindössze hét konzervatívot kell maguk mellé állítaniuk – vagy koalíciós partnerük, Demokratikus Unionista Párt képviselőinek szavazatait kell megszerezniük.

Jelen helyzetben egy országgyűlési választáson a Munkáspárt színeiben valószínűleg a baloldali Jeremy Corbyn indulhatna miniszterelnök-jelöltként, míg a Toryk Rees-Moggot indítanák vele szemben.

Címlapkép: Theresa May / Twitter