Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megint bíróság elé kell állnia az egyszer már felmentett pécsi hajléktalan férfinak

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Szabad Pécs értesülése szerint csütörtökön újabb tárgyalása lesz a három hete hajléktalansága miatt bíróság elé állított pécsi férfinak, Gyulai Istvánnak.

Ahogy arról mi is beszámoltunk néhány hete, Pécsen született először felmentő ítélet szabálysértési eljárás alá vont hajléktalan ember ügyében, ugyanis elmondása alapján a férfi egyik ismerőse kamrájában húzza meg magát éjszakánként, így esetében nem valósult meg életvitelszerű utcán élés. Az ügy felfüggesztését emellett azzal indokolta a bírósági titkár, hogy

„Még kiforratlan az új, módosított jogszabály alkalmazása, például az, hogy a rendőrség hogyan rögzíti az első három felszólítást, amely után a negyedik alkalommal el lehetett indítani az eljárást”

Pécs után Kaposváron és Székesfehérváron is születtek felfüggesztő ítéletek hajléktalanok ellen indult szabélysértési ügyekben, a bíróságok az Alkotánybíróságnál kezdeményeztek egyedi normakontrollt, vagyis szerették volna kivizsgáltatni, az új szabálysértési törvény alkotmányellenes-e.

Ennek ellenére a pécsi férfinak most újra bíróság elé kell állnia. A Szabad Pécs felkereste a férfit ingyenesen védő ügyvédet, aki megerősítette a lap értesülését, és azt is elárulta, csütörtök reggel két szabálysértési eljárás miatt lesz tárgyalása a hajlétalan férfinak. Az ügyvéd azt mondta,

nem tartja életszerűnek, hogy valaki, akit három hete már bíróság elé vittek hajléktalanság miatt, ennyi idő alatt megnyugtató módon rendezni tudja az életét.

A Szabad Pécs szerint feltételezhetően amiatt tűzték ki a csütörtöki tárgyalást, mert amellett, hogy az alkotmánybírósági vizsgálatra küldött jogszabálymódosítás alá eső ügyben ítéletet hoznak, a férfival szemben október 26 és november 12 között (vagyis az első tárgyalás napja és az új szabálysértési bírósági eljárás kezdeményezése közötti időszakban) újból legalább négy alkalommal figyelmeztette a rendőrség a férfit, hogy jogszabélyellenesen tartózkodik életvitelszerűen az utcán.

Címlapkép: A Város Mindenkié csoport tüntetése a hajléktalanság kriminalizációja ellen (2012). Fotó: Csoszó Gabriella