Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Macedón tévé: Orbán villájában szállhatott meg a börtön elől menekülő Gruevszki. Havasi Bertalan cáfol

Ez a cikk több mint 5 éves.

A macedón 1TV, melynek stábja Budapesten tartózkodik, exkluzív, meg nem erősített információkra hivatkozva úgy tudja, Orbán Viktor villájában szállt meg Nikola Gruevszki egykori macedón miniszterelnök, aki két éves letöltendő büntetése elől szökött Budapestre. A tévécsatornára hivatkozva a 24.hu azt írja, Gruevszki az első éjszakát az ötcsillagos Corinthia Hotelben töltötte, azóta pedig a magyar kormányfő házában tartózkodhat.

Gruevszki tegnap Facebookon jelentette be, hogy Magyarországra érkezett és benyújtotta kérelmét politikai menedékjogért. Az egykori macedón miniszterelnököt azért ítélték el, mert 2012-ben törvénytelenül utasította arra Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós Mercedest privát használatra. November 8-án kellett volna megkezdenie börtönbüntetését, ezt azonban nem tette meg.

A balkáni országot 2006 és 2015 között erős kézzel iránytó jobboldali politikus egy másik botrányba bukott bele három évvel ezelőtt: a napvilágra került bizonyítékok szerint Gruevszki és körei lehallgatták hozzávetőleg 20 ezer állampolgár, újságíró, aktivista, ellenzéki vezető, üzletember, illetve miniszter és más hivatalnok telefonjait a 2013-as parlamenti választások kampányában.

Az ellene folyó eljárás miatt Gruevszki útlevelét tavaly nyáron bevonta a rendőrség, így nem világos, hogyan juthatott ki az országból és be Magyarországra. A Deutsche Welle macedón nyelvű kiadása úgy feltételezi, a szerb és magyar hatóságok hathatós közreműködése kellett ahhoz, hogy a bukott politikus útlevél hiányában is megtehesse ezt az utat. A Deutsche Wellere hivatkozva a 168 Óra azt írja, valószínűsíthető, hogy

„az Alekszandar Vucsics szerb elnökkel jó kapcsolatban lévő politikus illegálisan átkelt a macedón-szerb határon, ami után hatósági kísérettel Szerbia valamelyik repülőterére vagy a szerb-magyar határra vitték, így Budapestre kocsival vagy valamelyik Orbán-közeli oligarcha magánrepülőgépével érkezhetett meg.”

Az 1TV ma délelőtti friss riportja magyar forrásokra hivatkozva azt is tudni véli, Orbán Putyin kérésére bújtathatja Gruevszkit.

Az ügy pikantériájához az is hozzátartozik, hogy a szigorú magyar menedékkérelmi eljárás szerint Gruevszki „illegális” határátlépőnek számít, hiszen nincs útlevele, így menedékkérelmi eljárása elbírálásáig valamelyik tranzitzónában kellene várakoznia más menekültekkel együtt. Erre a Magyar Helsinki Bizottság vezetője, Pardavi Márta hívta fel a figyelmet.

Az 1TV arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar menekültpolitikai gyakorlat értelmében Gruevszki nem kaphatna menedékjogot, hiszen egy biztonságos harmadik országból érkezik (Macedóniát a menekültválság csúcsán ismerte el ekképp az Orbán-kormány). Ha mégis megkapja a menekültstátuszt, akkor az nem jogi, hanem Orbán politikai döntése lesz – állítja a csatorna.

Gruevszki és Orbán szoros kapcsolata hosszú történelemmel rendelkezik. Magyar kollégájához hasonlóan, a macedón politikus is előszeretettel osztja meg a társadalmat, bélyegzi árulónak politikai riválisait, és a sorosozás sem áll távol tőle. Orbán tavaly aktívan kampányolt Gruevszki mellett, az önkormányzati választások egyik kampányeseményén, Ohrid városában beszédet is tartott. Azt a választást végül elveszítette Gruevszki pártja.

Frissítés 11:30 – Szijjártó nem kommentál

A 444.hu kérdésére Szijjártó Péter külügyminiszter, folyamatban lévő menedékkérelmi ügyet nem szeretne kommentálni.

Frissítés 13:20 – A miniszterelnöki sajtós cáfol

Az 1TV értesüléseivel kapcsolatban, miszerint Orbán Viktor otthonában tartózkodhat a macedón ex-miniszterelnök, a 24.hu megkérdezte Havasi Bertalant, a kormányfő sajtósát. Havasi a lapnak cáfolta a hírt:

„A miniszterelnök tegnap hazament, Flóra és Róza nevű hölgyekkel találkozott, de ilyen nevű emberrel nem. Így a hírt kacsának kell minősítenünk.”

Címlapkép: MTI / Balogh Zoltán