Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A német Zöldpárt elfogadná a klímamenekülti státuszt

Ez a cikk több mint 5 éves.

A német Zöldek (Die Grünen) Lipcsében tart a hétvégén – 850 delegálttal, péntektől vasárnapig – pártnapokat, ahol az európai parlamenti választásokra készülnek fel, a találkozó egyik témája a menekültkérdés. Az eseményről a taz.de számol be.

A Zöldek menekültválság kezelésére tett javaslata nagyban hasonlít a Merkel kancellár által évek óta szorgalmazott rendszerre, mely szerint a menedékkérőket az Unió külső határainál nyilvántartásba vennék, egészségügyi vizsgálatoknak vetnék alá, majd igazságosan szétosztanák az EU egyes országai között – amihez hasonló javaslatra egyes tagállamok, például Magyarország és Lengyelország évek óta nemet mond.

A párt javaslatának legfontosabb újítása, hogy elismernék a klímamenekülti státuszt, vagyis olyan helyzetet mikor valakinek a klímaváltozás miatt kellett elhagynia lakhelyét.

A jelenleg hatályos, nemzetközileg elfogadott, 1951-ben aláírt genfi konvenció szerint az számít védelemre jogosult menekültnek, aki

„faji, vallási okok, nemzeti hovatartozása, illetve meghatározott társadalmi csoporthoz való tartozása, avagy politikai meggyőződése miatti üldözéstől való megalapozott félelme miatt az állampolgársága szerinti országon kívül tartózkodik, és nem tudja, vagy az üldözéstől való félelmében nem kívánja annak az országnak a védelmét igénybe venni; vagy aki állampolgársággal nem rendelkezve és korábbi szokásos tartózkodási helyén kívül tartózkodva ilyen események következtében nem tud, vagy az üldözéstől való félelmében nem akar oda visszatérni.”

Vagyis az egyezmény nem számol a gazdasági kizsákmányolás és a környezeti rombolás hatására menekülők napjainkban egyre szélesebb tömegeivel. Miközben a menekülthullám közvetlen elindítója lehet éhínség, háború vagy sok egyéb dolog ami miatt emberek tömegei kényszerülnek elhagyni a földet ahol korábban éltek, a közvetett okok között nagyon sokszor ott a klímaváltozás

a megváltozó éghajlati viszonyok miatti szárazság, éhínség önmaga elég lehet ahhoz hogy emberek tömegével hagyják el lakhelyüket, emellett ezen dolgok együtt szerencsétlenebb esetben fegyveres konfliktusokhoz is vezethetnek.

Zöldek javaslata egyelőre azon menekültekre vonatkozik, kiknek a lakhelyét közvetlenül a klímaváltozás következményei tették lakhatatlanná – egészen konkrétan a tengerszint-emelkedés miatt menekülőkre, például szigetlakókra akiknek az otthonait elönti az óceán, azonban így is rávilágít a jelenleg hatályos egyezmény elavultságára.

A genfi egyezmény 1951-es aláírásakor még nem álltak fenn azon körülmények, melyek ma emberek millióinak életét veszélyeztetik – a Zöldek az indoklásban azt is kiemelik, hogy a perifériaországokat hatványozottan érintő klímaváltozás elsősorban a centrumországok tőkéjének a felelőssége. Ennek fényében a javaslat szerint

a klímaváltozásért különösen nagymértékben felelős ipari országoknak kellene befogadniuk a klímamenekülteket.

via taz.de