Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közmunkára ítéltek tizenegy ligetvédőt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kerítéselemek és OSB-lapok megrongálása miatt 200-250 óra közérdekű munkában állapította meg tizenegy ligetvédő büntetését a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A vádlottak két, a ligetvédők szerint szakszerűtlen faátültetés elleni tiltakozóakcióban vettek részt. Az egyik ilyen több mint egy évvel ezelőtt, 2017. július 4-én történt,  amikor a városligeti 56-os emlékmű melletti területen az aktivisták a Liget Projekt keretében aznapra szervezett faátültetést próbálták megakadályozni. A spontán rendezvényt a rendőrség feloszlatta, de a ligetvédők továbbra is a helyszínen maradtak.

Az Ügyészség közleménye szerint a kordonnal elhatárolt építési területnél a vádlottak közül nyolcan, további tizenkét ismeretlen társukkal együtt a délutáni órákban több kerítéselemet is megrongáltak, azokat meghajlították, megtépték, rángatták, és ezzel összesen több mint 60.000 forint kárt okoztak.

Mint emlékezetes, ennek a demonstrációnak a része volt az is, hogy négy ligetvédő a faátültetéshez használt munkagépekhez láncolta magát, míg egy ötödik társuk, a korábbi tüntetésekről is ismert Antal Nikoletta egy fémcsőben láncolta össze a kezeit. A sima láncolás nem okozott problémát a rendőrségnek, de a csöves megoldás igen. Előbb ők próbálták szétfeszíteni, majd a tűzoltók jöttek ki, és miután ők is közölték hogy a csövet nem tudják baleseti kockázat nélkül eltávolítani az aktivista kezéről, magát a markológépet szerelték szét darabjaira, hogy az aktivistát elvigyék a területről.

A vád tárgyát képező másik ügyben, a fenti vádlotti körből ketten, három másik vádlott-társukkal együtt idén tavasszal, 2018. április 10-én, szintén az Ötvenhatosok terénél tiltakoztak, ekkor az Ügyészség leírása szerint az OSB-lapokból álló kerítés egyik oldalát többször megrúgták, melynek következtében az OSB-lap betört.

Az így keletkezett résen keresztül a vádlottak bementek az építkezési területre, ahol a biztonsági őröket trágár kifejezésekkel illették, feléjük köptek, továbbá egyikük egy korábban letört OSB lap darabjával az egyik biztonsági őrt megdobta.

– írják.

Erről az akcióról is írtunk annak idején, ekkor a markolók körbekordonozott munkaterületre jutását a ligetvédők egy ideig a kapukat ülősztrájkkal békésen blokkolva akadályozni tudták. A kiérkező rendőrök azonban eltávolították őket, a markoló pedig bejutott a munkaterületre. Az akció folyamán folyamán a ligetvédők egy másik csoportja és biztonsági őrök közt sor került dulakodásra is.

A kerületi ügyészség vádirata alapján a Pesti Központi Kerületi Bíróság az ügyben büntető végzést hozott, és tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján  valamennyi vádlottal szemben 200-250 óra közötti tartamú közérdekű munka büntetést szabott ki.

(ugyeszseg.hu, Mérce, via 444)