Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szó szerint szét kellett szerelni a markolót a 100 éves fát védő Ligetvédő eltávolításához

Ez a cikk több mint 6 éves.

Kordont bontottak, ráztak és szakítottak, munkagépet blokkoltak a Ligetvédők kedden és szerdán, szinte napra pontosan táboruk kiürítése után egy évvel. A több részre szakadt és felmorzsolódott mozgalom akcióit az váltotta ki, hogy a Városliget Zrt. 100 éves fákat akar átültetni. A Ligetvédők szerint ez a fák halálához vezetne.

_ba_2677_focuspoint_926x504.JPG

Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

Ha a Városligeti fasorból érkezünk a Liget felé, a Felvonulási téren át a Városliget rondójába érkezünk az ‘56-os emlékműhöz. Ez a rondó annak idején egy kör alakú, fákból álló kapuja volt a Városligetnek. A fák város felé eső részét Rákosi Mátyás parancsára vágták ki, hogy helyet csináljanak a díszszemléknek, nagygyűléseknek és – ‘56-ig – a Sztálin-szobornak helyet adó Felvonulási térnek. Az így kialakult U alakú félrondót a jelenlegi hatalom szűkítené tovább, hogy helyet csináljanak a Néprajzi Múzeumnak. Vagyis az alapzatának.

A Városliget Zrt. azt ígérte, a Néprajzi Múzeum építése miatt nem fognak fákat kivágni. Most mégis több fát, köztük 100 évnél is idősebbeket ültetnének át a jövendő múzeum szomszédságából.

Sőt, a Projekt tájépítésze, Szloszjár György még egy csütörtökön a Múzeum negyed propaganda blogján megjelent cikkben is úgy nyilatkozott, mintha nem terveznének a Rondóhoz nyúlni. Ahol aztán kedden és szerdán már el is kezdődtek a munkálatok.

Ligetbudapest.reblog.hu: Az nem okozott problémát a parkrekonstrukciós törekvésekben, hogy az új Néprajzi Múzeum belevág a hajdani rondó szélébe?

Szloszjár György: Nem vesz el többet, mint a jelenlegi parkoló, és az építésznek túl nagy mozgástere sem volt, hiszen az épület helyét ide jelölte ki a szabályozási terv.

Az alábbi képen látszik, hogy Szloszjár nem mond igazat, a múzeum már most, az építési munkálatok elején legalább két ponton, az 56-os emlékmű két oldalán túlterjeszkedik a jelenlegi parkolón, és belevág a Rondóba.

19840296_10213591289960364_1420563072_o.png

A Ligetvédők szerint nem kell fákat átültetni, és nincs szükség múzeumokra a Ligetben. Ezért, vagyis a fenti képen látható, és néhány további fa átültetése ellen tiltakoztak a Ligetvédők.

Kedden reggel, amikor a faátültetéshez megérkezett az egyik gép, hogy a fák gyökérzetének egy részét elvágva körbeássa az átültetendő fákat, 5 Ligetvédő átmászott a munkaterületet védő kordonon. Négyen a munkagéphez láncolták magukat, míg egy ötödik társuk, a korábbi tüntetésekről is ismert Antal Nikolett egy fémcsőben láncolta össze a kezeit.

A sima láncolás nem okozott problémát a rendőrségnek, de a csöves megoldás igen. Előbb ők próbálták szétfeszíteni, majd a tűzoltók jöttek ki, és miután ők is közölték hogy a csövet nem tudják balaseti kockázat nélkül eltávolítani az aktivista kezéről, magát a markológépet szerelték szét darabjaira, hogy az aktivistát elvigyék a területről.

92000.jpg

Fotó: atv.hu/Kürti Szabolcs

De a tiltakozás ekkor sem állt meg. A Ligetvédők áttörték a kordonokat, ahogy a HVG videóján is látszik, és csupán a rendőrség többszörös túlereje akadályozta meg őket abban, hogy tovább blokkolják az áttelepítést.

 

szazalek-banner-anim2.gif

Iratkozz fel hírlevelünkre:

Kövess minket Facebookon:

A délután folyamán egy másik, az 56-os emlékmű túloldalán lévő, elkerített rész mellett bontották le a kordonokat, szerdán pedig újra kordonbontással és ülősztrájkkal próbálták megakadályozni a faáttelepítéseket.

De miért állnak bele ilyen keményen pár fa áttelepítésébe a Ligetvédők? Mert azt mondják, szerintük ezek az áttelepítések nem lesznek sikeresek. Egy fa sikeres átültetését megelőzően nem fél évig kell a fát kezelni, mint azt a Városliget Zrt. ezen fák esetében teszi. A Ligetvédők szerint különösen az ilyen idős és vastag törzsű fák átültetése nagyon kockázatos, és nem szabadna őket beáldozni az új épületért.

Ellenben az Állatkert helyszínen lévő, és az átültetést végző szakértő szerint sikeres lehet az átültetés. Az Állatkertben is végeztek sikeres faátültetéseket ugyanazzal a német céggel közösen, ami most is végzi a projektet.

A Ligetvédők szerint azonban az állatkerti fáknak is majd az ötöde belepusztult az átültetésekbe, és ott még fiatalabb fákról is volt szó, amiket könnyebb átültetni. Hogy kinek van igaza, az legkésőbb 3 és fél év múlva kiderül, ugyanis ennyi idő után lehet biztosan megmondani majd, sikerült-e az átültetés.

De az biztos, hogy még mindig egy olyan projektről beszélünk, ami úgy alakítaná át a számtalan fővárosi által használt Városligetet, hogy az közparkból a turistákra optimalizált Múzeumi negyeddé változna. És hiába gyűjtöttek civilek a környék lakói közt 40 ezer aláírást a projekt ellen, hiába mérik azt a közvéleménykutatások, hogy a projekt elutasítottsága 70-80 százalék körüli a budapestiek körében, a kormány és a Városliget Zrt. ezt egyszerűen nem veszi figyelembe. A Városliget sorsáról kiírandó népszavazásokat pedig sorra gáncsolja el a Kúria, vagy a Fővárosi Választási Bizottság, sokszor teljesen nevetséges indoklásokkal.

Csütörtökre úgy tűnik, hogy ahogy beindult az átültetési munka, úgy csöndesedett le a tiltakozás. De ahogy előrehalad majd a Liget Budapest Projekt, minden bizonnyal úgy fognak egyre több növényt fölöslegesen kitenni a pusztulásnak a Ligetben, és úgy fognak egyre inkább aktivizálódni a zöldek is.

Ez a cikk a Ti támogatásotok nélkül nem készült volna el.

A Kettős Mércét nem segítik oligarchák, pártok, nincs reklámbevétele nagy cégektől, a ti támogatásotoknak köszönhetően működik! Ez biztosítja a Mérce függetlenségét.

Kattints és támogasd havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal a Mércét, és támogatásoddal erősítsd meg a független médiát Magyarországon!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.