Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az angol szélsőjobbnak sikerült rasszista gyűlöletkeltésre használni a Grenfell Tower tragédiáját

Ez a cikk több mint 5 éves.

A brit Munkáspárt Momentum nevű, Jeremy Corbyn nevével fémjelzett baloldali mozgalma (nem összetévesztendő hazai névrokonával!) egy videót töltött fel facebook oldalára, amin vélhetősen

szélsőjobboldali irányultságú emberek láthatók amint elégetik a Grenfell Tower makettjét, valamint jobboldali körökben népszerű közéleti személyiségek ahogy a tragédiáról nyilatkoznak.

A londoni Grenfell Tower 2017-ben égett ki. Egy volt azon több száz toronyház közül, melyeket a huszadik század második felében építettek szerte az Egyesült Királyság nagyvárosaiban, és melyekben napjainkban javarészt rossz anyagi körülmények között élő, sokszor gyarmati származású családok laknak – a tornyok egy részében önkormányzati tulajdonú szociális lakások találhatók.

A tűzvészben 72 ember vesztette életét, a rákövetkező vizsgálatok pedig rámutattak, hogy az épület felújításakor beépített rossz minőségű, gyúlékony tüzelőanyag használata vezetett a tragédiához – az említett anyagot 306 hasonló épület felújítása során is alkalmazták, a probléma kezelése nagyjából egymilliárd fontba kerülne – addig is, ezen épületek lakói kénytelenek gyúlékony környezetben élni.

A napokban kezdett terjedni az interneten egy videó, melyen látható, hogy

öt angol férfi a torony kartonpapírból készült másolatát égeti egy ház udvarán, miközben az ablakokba rajzolt, színesbőrűként ábrázolt figurákat szinkronizálják valamint biztatják ugrásra, mielőtt levonják a tanulságot, hogy ez történik ha valaki nem fizeti a lakbért.

A videó országszerte felháborodást váltott ki, készítői pedig hétfőn feladták magukat a rendőrségen, ahol előállították őket – mindeközben a brit mainstream politika valahány szereplője elítélte a felvételt, illetve annak rasszista és szegényellenes, kegyeletsértő hangnemét.

A Corbyn-féle Momentum készített egy videót a felvétel és híres, a szélsőjobb körében népszerű angol rasszisták nyilatkozatainak felhasználásával:

A felvételeken a korábban tévés és rádiós műsort is vezető, jobboldali bulvárlapokba író, jelenleg a szélsőjobboldali Rebel Media-nak dolgozó, tüntetéseken holokauszttagadókkal egy színpadon fellépő és rágalmazásért elítélt Katie Hopkins, valamint Tommy Robinson, magát szólásszabadság-pártiként marketingelő náci kollégája szerepelnek.

Az angol szélsőjobb nyíltan rasszista, ikonikus figurái ugyanis a Grenfell tragédiája kapcsán is képesek voltak a hazai kormánykommunikációból unásig ismert migránsozásra, valamint az iszlamista terror emlegetésére

– a makettégető férfiakkal ellentétben az ő előállításukról egyelőre nincs hír.

Moyra Samuels, az Igazságot Grenfell-nek csoport tagja BBC-nek adott nyilatkozata szerint

„napjainkban a rasszizmus aggasztóan erősödik országunkban. Ez pedig elgondolkodtató, mivel elkezdtek közvetlenül minket támadni – ez azt jelenti, észben kell tartanunk ezt a dolgot, és gondolkodnunk kell azon, hogyan fogunk reagálni erre az egészre.”

 

via Momentum fb/Guardian