Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Van, ahol palacsintával sem hatékony az önkormányzati közmeghallgatás

Ez a cikk több mint 5 éves.

Van, ahol csak palacsintával és más turpisságokkal, másutt viszont ilyen eszközökkel sem lehet rá venni az önkormányzatokat arra, hogy valódi, konstruktív fórummá váljon az évente egyszeri alkalommal kötelező, de a saját játékszabályaik alapján lebonyolított közmeghallgatás.

Ezen a gyakorlaton kíván változtatni az a Beleszólok! nevet viselő, másfél hónapos kampány a Civil Kollégium Alapítvány(CKA) jóvoltából, amely a lakosokat és önkormányzatokat egyaránt arra ösztönzi: éljenek a közmeghallgatások adta lehetőséggel a hatékonyabban működő és lakóbarát települések megteremtéséért.

A szervezet sajtóközleményében konkrét példákon keresztül érzékelteti, hogyan élnek vissza egyes önkormányzatok azzal a lehetőséggel, hogy saját maguk szabhatják meg a közmeghallgatások kereteit:

Este 11-kor már leginkább egy nagy közös hallucinációban érezhették magukat azok a budakalászi önkormányzati vezetők és aktív helyi lakosok, akik a 18 órakor kezdődő közmeghallgatáson nem akarták elengedni az évi egyszeri lehetőséget, amikor a helyi ügyeket érintő kérdésekre válaszok érkeznek.

Mint írják, nem egy egyedülálló esetről van szó: Magyarországon rengeteg településen hasonló körülmények között és ennek (is) következményeképpen hatásfokkal működnek a közmeghallgatások, mivel az önkormányzatokon múlik, hogy milyen módon informálják a lakosságot, a munkájukról, és vonják be javaslataikat.

Sokat elárul a helyi demokrácia állapotáról a pomázi gyakorlat is: az önkormányzati képviselők nem szólalhatnak meg a közmeghallgatásokon, így tehát kérdéseket sem érdemes hozzájuk intézni, csak a helyi vezetés nyilatkoztathatja ki a véleményét. 

Vannak ugyanakkor ellenpéldák is, ahol az önkormányzatokat sikerül jobb belátásra bírni. A CKA szerint aktív helyi civilek már eddig is próbálkoztak hatékonyabbá tenni a közmeghallgatásokat, volt, ahol megkerülhetetlen javaslatokkal, volt, ahol gesztusokkal (Szentendrén legutóbb palacsintát kaptak az önkormányzat megjelent képviselői), volt ahol hekkel: egy helyen például szerencsesütit adtak a polgármesternek, a cetlin az állt:

„Hamarosan nagy tetteket hajtasz végre!”

CKA most a Beleszólok! kampány keretében  – amely november 1-jétől december 15-ig tart – segíti a civil közösségeket abban, hogy felhívják a figyelmet a helyi közmeghallgatásokra, tájékoztassák róla a lakosságot, hogy ezen a fórumon lehetőségük van számon kérni a helyi önkormányzat munkáját.

A szervezet elsősorban tudatosítani szeretné a kampány során azt, hogy milyen módozatai vannak a közmeghallgatások hasznosságát célzó nyomásgyakorlásnak. Szerintük segít, ha a helyi közösségek:

  • kikérik a településükön a közmeghallgatás időpontját,
  • terjesztik a lakosság körében a részvétel lehetőségét és fontosságát,
  • kérdéseket küldenek be a közmeghallgatásra, ezáltal alakítják a közmeghallgatások tematikáját, illetve a helyszínen kérdeznek
  • a nyilvánosság előtt hívják fel a figyelmet az őket érintő ügyekre, vagy esetleg
  • alternatív fórumokat szerveznek a témákban, amikről szerintük a közmeghallgatásoknak szólni a kéne.

A CKA a beleszolok.hu oldalon gyűjti a kampány ideje alatt a jó és rossz gyakorlatokat, és megjelenítik a közmeghallgatások időpontjait, valamint lehetőség lesz akár alternatív közmeghallgatások megszervezésére is.

Kiemelt kép: Pixabay.com