Van, ahol palacsintával sem hatékony az önkormányzati közmeghallgatás

Van, ahol csak palacsintával és más turpisságokkal, másutt viszont ilyen eszközökkel sem lehet rá venni az önkormányzatokat arra, hogy valódi, konstruktív fórummá váljon az évente egyszeri alkalommal kötelező, de a saját játékszabályaik alapján lebonyolított közmeghallgatás.

Ezen a gyakorlaton kíván változtatni az a Beleszólok! nevet viselő, másfél hónapos kampány a Civil Kollégium Alapítvány(CKA) jóvoltából, amely a lakosokat és önkormányzatokat egyaránt arra ösztönzi: éljenek a közmeghallgatások adta lehetőséggel a hatékonyabban működő és lakóbarát települések megteremtéséért.

A szervezet sajtóközleményében konkrét példákon keresztül érzékelteti, hogyan élnek vissza egyes önkormányzatok azzal a lehetőséggel, hogy saját maguk szabhatják meg a közmeghallgatások kereteit:

Este 11-kor már leginkább egy nagy közös hallucinációban érezhették magukat azok a budakalászi önkormányzati vezetők és aktív helyi lakosok, akik a 18 órakor kezdődő közmeghallgatáson nem akarták elengedni az évi egyszeri lehetőséget, amikor a helyi ügyeket érintő kérdésekre válaszok érkeznek.

Mint írják, nem egy egyedülálló esetről van szó: Magyarországon rengeteg településen hasonló körülmények között és ennek (is) következményeképpen hatásfokkal működnek a közmeghallgatások, mivel az önkormányzatokon múlik, hogy milyen módon informálják a lakosságot, a munkájukról, és vonják be javaslataikat.

Sokat elárul a helyi demokrácia állapotáról a pomázi gyakorlat is: az önkormányzati képviselők nem szólalhatnak meg a közmeghallgatásokon, így tehát kérdéseket sem érdemes hozzájuk intézni, csak a helyi vezetés nyilatkoztathatja ki a véleményét. 

Vannak ugyanakkor ellenpéldák is, ahol az önkormányzatokat sikerül jobb belátásra bírni. A CKA szerint aktív helyi civilek már eddig is próbálkoztak hatékonyabbá tenni a közmeghallgatásokat, volt, ahol megkerülhetetlen javaslatokkal, volt, ahol gesztusokkal (Szentendrén legutóbb palacsintát kaptak az önkormányzat megjelent képviselői), volt ahol hekkel: egy helyen például szerencsesütit adtak a polgármesternek, a cetlin az állt:

„Hamarosan nagy tetteket hajtasz végre!”

CKA most a Beleszólok! kampány keretében  – amely november 1-jétől december 15-ig tart – segíti a civil közösségeket abban, hogy felhívják a figyelmet a helyi közmeghallgatásokra, tájékoztassák róla a lakosságot, hogy ezen a fórumon lehetőségük van számon kérni a helyi önkormányzat munkáját.

A szervezet elsősorban tudatosítani szeretné a kampány során azt, hogy milyen módozatai vannak a közmeghallgatások hasznosságát célzó nyomásgyakorlásnak. Szerintük segít, ha a helyi közösségek:

  • kikérik a településükön a közmeghallgatás időpontját,
  • terjesztik a lakosság körében a részvétel lehetőségét és fontosságát,
  • kérdéseket küldenek be a közmeghallgatásra, ezáltal alakítják a közmeghallgatások tematikáját, illetve a helyszínen kérdeznek
  • a nyilvánosság előtt hívják fel a figyelmet az őket érintő ügyekre, vagy esetleg
  • alternatív fórumokat szerveznek a témákban, amikről szerintük a közmeghallgatásoknak szólni a kéne.

A CKA a beleszolok.hu oldalon gyűjti a kampány ideje alatt a jó és rossz gyakorlatokat, és megjelenítik a közmeghallgatások időpontjait, valamint lehetőség lesz akár alternatív közmeghallgatások megszervezésére is.

Kiemelt kép: Pixabay.com

 

Olvass tovább!