Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tállai András szerint nincs lakhatási válság Magyarországon

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Országgyűlés hétfői ülésnapján az egészségügy, a devizahitelesek problémái és a letelepedési kötvények mellett a lakhatásról is hangzottak el kérdések az hétfői, az azonnali kérdések órájában. Ez utóbbi témába Hohn Krisztina LMP-s képviselő emelkedett szólásra, és „Tervezi-e a kormány önkormányzati szociális bérlakások építésének finanszírozását a lakhatási válság feloldásának érdekében? ” címmel intézett kérdést Varga Mihályhoz. A pénzügyminiszter nem volt jelen az ülésteremben, így Tállai András miniszterhelyettes válaszolt.

Hohn Krisztina felszólalásában arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban sem szociális, sem bérlakásépítési program nem volt Magyarországon, pedig egyre nagyobb szükség lenne ilyen megoldásokra, kiváltképpen a fiatalok elvándorlásának megállítása érdekében. A bérlakások építése szinte megállt idehaza, miközben lakás- és albérletárak drasztikusan megnőttek  – mondta, majd azt javasolta a kormány hogy különítsen el 2019-re egy összeget a fiatalok bérlakásprogramjára, hogy ösztönözze az itthon maradást.

Tállai András azzal kezdte válaszát:

„Szeretném először is leszögezni, hogy Magyarországon nincs lakhatási válság.”

Miután erre a mondatára a jelenlévő képviselők hangos morajlással reagáltak,  azzal folytatta, szerinte hazánkban utoljára 2010-ben volt lakhatási krízis, amikor a Fidesz a szocialistáktól átvette a kormányzást, hiszen „az összes otthonteremtési támogatási rendszert a két ciklusban tevékenykedő szocialista kormányzat felszámolta”.

Tállai arra hivatkozott, hogy a Fidesz a devizahitelesek  – akiknek a problémája szerinte is milliókat érintett – megsegítésével „emberek százezreinek segített abban, hogy ne veszítsék el a lakásukat” Kijelentette: a bérlakásokkal szemben olyan támogatási rendszerre van szükség, amely saját lakáshoz juttatja a családokat. Majd Hohn Krisztinának címezve így folytatta:

„Mert ellentétben Önnel, hogy bérlakásokat emleget, meg kell nézni a magyar ember gondolkodását: a magyar ember úgy gondolkodik, hogy abban lakásban érzem jól magam, ami a saját tulajdonom. Össze kell hasonlítani más országokkal, máshogy gondolkoznak Európában más országbeliek, Magyarországon olyan rendszert kell kidolgoznia a magyar kormánynak, amely saját lakáshoz juttatja az embereket, a családokat”

A kormány dolgozik a csok bővítésén is, az úgynevezett „falusi csok” rendszerének megteremtésén – mondta.

Viszontválaszában Hohn Krisztina a csokra utalva elmondta, hogy a magyar emberek már nem mernek belevágni nagyobb hitelekbe, mert az a családok eladósodásához vezet.

Hohn Krisztina kérdése és Tállai András válasza az alábbi videón 3 óra 12 perctől megtekinthető:

&nb

Kiemelt kép: MTI-fotó, Soós Lajos